Вдовицата на човек, загинал в Москва при катастрофа със своето Bentley, е подала в руски съд иск за 1.5 милиона евро обезщетение от автомобилната компания, тъй като причина за смъртта е бил според нея проблем с въздушната възглавница. Това съобщиха адвокати на ищцата, предаде Франс прес.

Московски съд ще разгледа на 14 януари иска на вдовицата на Александър Анисонян срещу дружеството "Брукландс", официален представител на Bentley в Москва, обясни кантората "Князев и С-ие" в комюнике, получено от АФП.

Покойният починал на 8 февруари т.г., след като неговото Bentley се блъснал с камион, минал на червено според руския печат.

"В момента на сблъсъка страничните въздушни възглавници не са се задействали и Александър е починал от многобройни вътрешни травми", твърдят адвокатите. Според тях Bentley motors не желае да поеме отговорност за станалото, предава БТА. Компанията конструктор отказа на АФП коментар вчера следобед, посочва агенцията.

Според адвокатската кантора "Брукландс" отказва да отговори на исканията им, а Bentley, след като признала, че колата "не е гарантирала пълна сигурност на пътниците", не дава "никакъв конкретен отговор, нито предложение".

Вдовицата Ирина Михайлова и непълнолетният й син искат 60 милиона рубли (1.5 милиона евро) за нанесени морални щети. Съвсем необичайна сума за руското правосъдие, което по принцип определя в подобен случай при граждански дела едва по няколко хиляди евро обезщетение, коментират юристи пред в. "Ведомости".

Само в случай на самолетна катастрофа или нещо подобно изплащаните суми достигат два милиона рубли - 50 000 евро, обясняват те.

Експертите смятат, че ще е трудно Bentley да бъде осъдена - ищците ще трябва да докажат, че причина за смъртта е бил фабричен дефект и че водачът не е извършил никакво нарушение. Според "Ведомости" колата на Анисонян се е движела с голяма скорост, допълва АФП.