Някои мъртви хора не могат да бъдат погребани на общественото гробище, те вместо това получават своите собствени гробници-паметници. Гробниците на императори, принцове и революционери са впечатляващи дестинации, които са добре познати за туристите.

Темпло Майор - Мексико Сити (Мексико)

В средата на метрополиса Мексико Сити се намира Темпло Майор. Храмът, който е отворен през 70те години на миналия век, някога е бил най-важният храм за ацтеките в тяхната столица Теночтитлан (в последствие - Мексико Сити). Хиляди хора са погребани там.

Мачу Пикчу - Агуас Калиентес (Перу)

Мачу Пикчу има по около 2000 посетители ежедневно: едва ли има светилище, което да е по-популярно за туристите от това. "Градът в облаците" е построен преди повече от 550 години и се намира в перуанската джунгла. От 1983 година е в списъка на Юнеско за световни наследства.

Пер Лашез - Париж (Франция)

Тази гробница ежедневно бива посещавана от "ловци на знаменитости", тъй като на най-големите гробища в Париж, Пер Лашез, са погребани известни личности като Джим Морисън, Оскар Уайлд и Шопен. Огромният гробищен парк е наистина впечатляващо място, независимо от знаменитостите, които са погребани там.

Пирамидата на Хефрен - Гиза (Египет)

Тази гробница също е изключително популярна сред туристите. Пирамидата на Хефрен в Гиза е висока 140 метра и е втората по големина е Египет. От 1979 година тя е в списъка със световни културни наследства на Юнеско. Тя е и единствената оцеляла от Седемте чудеса на античния свят.

Мавзолеят Хо Ши Мин - Ханой (Винтам)

Тялото на виетнамския революционер Хо Ши Мин е погребано в стъклен саркофаг в Ханой - близо до мястото, където на 2 септември 1945 година прочита публично Декларацията за независимост. За виетнамците е голяма чест да посетят неговия гроб.

Мавзолеят Акбар - Aгра (Индия)

В най-голямата гробница на Индия в погребан императорът Акбар в саркофаг. Гробницата е отворена от изгрев то залез слънце, а на входа има надпис "Това е Едемската градина. Влизате, за да заживеете в нея вечно."

Централни гробища - Виена (Австрия)

Централните гробища във Виена са с големина колкото 500 футболни игрища. Това ги прави едни от най-големите гробища в цяла Европа. Над три милиона души са погребани там, а безбройните паметници в стил Ар Нуво привличат много туристи.

Chauchilla - Chachapoyas (Перу)

Когато разбойници са нахлули в гробището, още във времето преди инките, те са разпръснали черепи, кости и керамика по земята. Посещението на гробницата обаче определено си струва, тъй като там можете да видите добре запазени мумии с артефакти на повече от 1000 години.

Светият гроб - Гьорлиц (Германия)

Светият гроб е наричан още "Гьорлицкият Ерусалим". Особено по време на християнски празници има много посетители. Всяка година на Разпети петък се провежда церемония, която привлича много туристи.

Теракотената армия - Сиан (Китай)

Всяка година стотици хиляди туристи посещават Теракотената армия в Сиан, една от най-големите гробници в света. Общо 7278 войници са ескортирали първия китайски император, Цин Шъхуан, към гробището. Смята се, че повече от 700 000 работници са участвали в изграждането на гробницата.