В открито писмо до руснаците бившият глава на вече несъществуващата петролна компания ЮКОС Михаил Ходорковски определя като реални стълбове на руското общество способността и готовността за добро и състрадание и преди всичко помагането на самотни стари хора и беззащитни деца, съобщава БГНЕС.

Писмото на осъдения бизнесмен публикува на блога си писателят Борис Акунин. Ходорковски казва, че от детството си той не е самотник, а в затвора и тежките години до него е разбрал, че самотата (особено на децата и старците) е по-страшна от бедността. Като разтърсващо изпитание за нервите бившият бизнесмен определя посещението в детските социални домове и старческите институции.

Не мога да намеря разумно обяснение как това е възможно в нашата вече далеч не бедна страна - пише Ходорковски и пита защо така мъчително се събират пари за лечение на деца, които може да бъдат излекувани, и как политическият елит лишава децата от надежда да намерят семейство.

Както вече бе съобщено, на 28 декември президентът Путин подписа закон, забраняващ осиновяването на руски деца от граждани на САЩ. За духовните устои говори в посланието си към Федералното събрание на РФ на 12 декември и Владимир Путин. Той посочи, че в обществото има дефицит на милосърдие и състрадание. За да се преодолее този дефицит, Путин предложи да бъдат подкрепени традиционните ценности и да се разработи възпитателна система в училищата.