Това е единственият населен остров до Халкидическия полуостров, тоест най-близкият до България. Дължината му е само четири километра, но предлага невероятни плажове и страхотни гледки, комбинирани с гръцка атмосфера и храна.

Това е Амулиани. Островът е в близост до третия ръкав на Халкидики - Атон. До него се стига само след 10 минути с ферибот от пристанището на Трипити.

Той предлага една от най-красивите гледки в Гърция - от всички части на острова се вижда Света гора. На залеза не пречат високи сгради, защото на Амулиани е разрешено да се строи само на два етажа.

Правилото важи и за хотелите. Освен това те трябва да са разположени най-малко на четири декара, което автоматично изключва възможността за презастрояване.

На гръцки Амулиани означава "ситен пясък". Името само говори за плажовете на острова.

За 600-те жители, обитаващи острова, основен транспорт е мотоциклетът. Защото е най-бърз по тесните и романтични улички. По-добре е да оставите колата си през хотела и защото не целия остров е асфалтиран.

Освен спокойствие и традиционна гръцка атмосфера, на Амулиани можете да откриете вкусни морски деликатеси. Жителите му се прехранват, освен с туризъм, с риболов и в таверните продуктите за менюто пристиган директно от морето.