Резултатите от ново изследване сочат, че тютюнопушенето не потиска стреса, но отказването от цигарите го намалява. Британски учени изследвали нивото на тревожност сред близо 500 пушачи, преди и след като те направили опит да откажат цигарите.

20 на сто от участниците заявили, че пушенето им помага да се справят със стреса, пише БТА. Всички участници се включили в програма за отказване от цигарите с ползване на никотинови лепенки.

6 месеца по-късно 68 от 491-те участници все още не се били върнали към вредния си навик и били по-малко тревожни, отколкото преди. Онези, които направили неуспешен опит да откажат цигарите, обаче били по-стресирани, отколкото в началото на изследването.

"Вярването, че тютюнопушенето потиска стреса, е широко разпространено, но е погрешно, увериха учени от Оксфордския университет и Кингс колидж в Лондон.

Обратното е вярно - пушенето вероятно предизвиква тревожност. Пушачите трябва да знаят това и да не се заблуждават. Те трябва да са наясно, че релаксиращият ефект от никотина е мит."

Учените смятат, че причината за въпросното объркване се крие в това, че отказването от цигарите води до раздразнителност. Закоравелите пушачи се чувстват по-добре, след като са запалили цигара.

Пушенето потиска стреса, свързан с никотиновата зависимост, но вероятно няма никакъв ефект върху напрежението, свързано с проблеми в ежедневието.

Резултатите от изследването са публикувани в British Journal of Psychiatry.