Времето за отдих и почивка не трябва да се превръща в стрес. Ето защо, понякога е най-добре просто да не правите нищо.

На всички е ясно, че почивките по време на работа са изключително важни. Но как да намалим стреса успешно и в дългосрочен план? Това е възможно само с правилно отпочиване след работа.

Много хора избират дoри вечер, когато е време за почивка, да четат неща, свързани с работата си. Вместо това, експертите съветват да не правите нищо и просто да се отпуснете. В неработно време трябва да сте достъпни за шефовете си само и единствено при спешни случаи, а не за каквото им хрумне. Изключително важно е да разделяте работата си от личния си живот. Ето и няколко елементарни съвета за това как да си отпочинете най-правилно след работа.

Около една трета от работещите хора изпитват трудности да освободят главата си от мисли, свързани с работата си, дори в неработно време. Много от тях се прибират вкъщи с работата си – поне в мислите си. С тези правила е много вероятно да успеете по-добре да разделяте работата си от свободното си време:

Спорт

Всеки, който работи много в офиса, трябва да бъде физически активен след работа. "Най-малко половин час трябва да се раздвижвате след работа, за да промените мислите си и да можете да се отпуснете добре", съветват професори от института за работа и здраве.

Градинска работа

Няма значение как ще бъдете физически активни. Много хора обичат да тичат. Може и да покарате колело. Един час градинарство върши същата работа – идеално помага да оставите работата настрани и да се отпуснете.

Не сядайте пред телевизора

"Трикът е въобще да не се засядате вкъщи", споделят психолози. Те препоръчват веднага щом се приберете вкъщи, да обуете спортните обувки и да отидете да потичате.

Нормално е да изпиете една бира след работа

Съвсем в рамките на нормалното е да се отпуснете и да изпиете една бира или чаша вино, когато приключите с работата си. В южните страни това е много разпространено. Но, разбира се, е добре чашата да не се превърне в няколко чаши.

Наслаждавайте се на храната

Както бирата след работа, така и едно вкусно ястие е хубава опция и добър начин да се отпуснете. Изпробвайте това след дълъг и натоварен ден.

Излезте с близките си хора

Най-добрият лек за стреса е да се срещнете с близките си след работа или да се разходите със семейството. Който има добри отношения с хората, с които общува, върши работата си по-лесно.

Не четете неща, свързани с работа

Напълно забранено е да продължите да работите, дори когато се приберете вкъщи и да започнете да отговаряте на имейли или телефонни обаждания, ако не сте задължени да го направите. "Тогава сякаш въобще не сте се прибрали вкъщи", казват психолози.