Голямото богатство понякога се отразява неблагоприятно на поведението. През изминалата година част от участниците в класацията на милиардерите на сп. Forbes се забъркаха в сериозни скандали.

Ето и някои от тях, подбрани от изданието:

Тор Батиста блъска и убива велосипедист

През март бразилският плейбой Тор Батиста, син на милиардера Айке Батиста, блъска велосипедист със своя спортен автомобил Mercedes-Benz SLR McLaren в Рио де Жанейро. Тридесет годишният Уандерсон Перейра дош Сантош умира на място. През май бразилски съд реши, че срещу 21-годишния Тор ще има съдебен процес по обвинения в непредумишлено убийство. Процесът все още не е започнал. През септември, той пък стана част от борда на директорите на компанията EBX Group, която е собственост на баща му.

Сривът на Стюърт Рар

Ноември не бе особено добър месец за фармацевтичния милиардер Стюърт Рар. Първо той получи доживотна забрана да посещава веригата ресторанти Nobu, след като заплаши с убийство мениджъра на ресторанта от веригата в Ню Йорк. Причината е, че някой бил седнал на неговата маса. Дни по-късно нещата загрубяха, след като полицията иззе два пистолета от Рар. Оръжието е било прибрано след спречкване в асансьора на Trump Tower. В началото на декември пък Рар обяви, че ще се развежда с жена си, с която имат брак от 43 години.

Семейната трагедия на фамилията Раузинг

Най-странната история с милиардер през тази година е и най-тъжната. През юли Ханс Кристиян Раузинг, 49-годишният наследник на основателя на Tetra Pak, е арестуван в Лондон по подозрения в притежание на наркотици. Полицията претърсва луксозното му пететажно имение и открива тялото на неговата съпруга Ева. Двойката се бори от години със зависимостта си към наркотиците. В хода на разследването става ясно, че Ханс е живял в продължение на няколко седмици с тялото на Ева. Наскоро стана ясно, че тя е починала от свръхдоза кокаин.

Необичайният багаж на Кристофел Вийзе

През юни южноафриканският милиардер Кристофел Вийзе взе участие може би в най-странната съдебна битка с участие на милиардер през годината. Той си опитваше да си върне над 1 млн. долара конфискувани от митнически служители, които ги намерили в багажа му. През 2009 г. милиардерът се опитал да се качи на полет от Англия за Люксембург с два чекирани куфара и ръчен багаж, в които били натъпкани общо 674 920 паунда или над 1 млн. долара. Британските съдебни власти не повярвали на версията на Вийзе, че парите са от сделки с диаманти в Южна Африка през 80-те и 90-те и са били съхранявани в депозитна кутия в хотел Ritz заради валутните ограничения в родината му.

Видео гафът на Доналд Тръмп

Дни преди президентските избори в САЩ Доналд Тръмп пусна видео в YouTube, в което по негови думи прави предложение на Барак Обама, на което той не може да откаже. Милиардерът даде на президента на САЩ седмица, за да покаже документите си от колежа и молбите за паспорт срещу дарение от 5 млн. долара. Този ход на Тръмп бе определен от медиите като опит за привличане на внимание.

Политическите пристрастия на братята Кох

Най-богатите братя в САЩ Чарлз и Дейвид Кох рядко слизат от медиите, но обвиненията през октомври бяха по-сериозни в сравнение с обичайното участие в тайна предизборна агитация. Малко преди президентските избори в САЩ политическото списание In These Times публикува пакет с информация за гласуване, изпратен до 45 000 служители на подразделението на Koch Industries Georgia-Pacific. Материалите включваха списък с подкрепяните от Кох кандидати. За служителите на компанията в Орегон този списък включва само представители на Републиканската партия.

Драмите на Франсоа-Анри Пино

Семейството на френският моден магнат Франсоа-Анри Пино разполага с около 13 млрд. долара. Неговото богатство е в центъра на съдебното дело с някогашната му приятелка Линда Еванджелиста, която твърди, че милиардерът не е плащал никаква издръжка на петгодишния си син от нея. Пино в момента е женен за актрисата Салма Хайек с която има дъщеря. В съда той твърди, че Еванджелиста може да е забременяла нарочно по време на кратката им връзка. Двамата постигнаха извънсъдебно споразумение.

"Християнските" ценности на Chick-Fil-A

През лятото веригата за бързо хранене Chick-fil-A се превърна в неочакван символ на религиозното право и обект на присмех от страна на защитниците на равноправието между половете, заради все по-силната си позиция срещу еднополовите бракове. Вълната от недоволство бе отприщена от президентът Дан Кати, който потвърди позицията на компанията си срещу еднополовите бракове. В интервю през юли Кати заяви, че виновен за това, че подкрепя традиционните бракове.

Разследване за смъртни случаи срещу продукта 5-Hour Energy

Манож Баргава, бившият монах, който впоследствие основава компания за енергийни напитки, влезе през миналата година в класацията на милиардерите на Forbes. Това се дължи на енергийната напитка 5-Hour Energy, която се радва на сериозна популярност в САЩ. През ноември от щатската агенция по контрол на храните обявиха, че разследва продукта на Баргава във връзка с 13 смъртни случая. Милиардерът, който по принцип избягва публичността, се появи във видео в YouTube през декември, за да защити 5-Hour-Energy.

Разследване за "търговия с вътрешна информация" срещу Стивън Коен

Позовавайки се на анонимни източници в началото на декември Reuters информира, че властите разследват SAC Capital Advisors на Стивън Коен за “евентуална търговия с вътрешна информация” с акциите на Weight Watchers International в началото на 2011 г.

Стандартните скандали със Силвио Берлускони

Процесът срещу Берлускони за секс с малолетна проститутка все още тече. През октомври той бе осъден на 1 година затвор за данъчни измами. Въпреки това наскоро той отново се заиграваше с идеята да се кандидатира отново за министър-председател. Той също така представи на медиите 27-годишната си годеница. Белускони е на 76 г. и все още е женен за втората си съпруга. Просто още една година в живота на края на Бунга Бунга партитата.

Братята Куок обвинени в предлагане на подкуп

Братята милиардери Томас и Реймънд Куок, които управляват най-голямата строителна компания в Хонконг Sun Hung Kai Properties, бяха арестувани като част от разследване за корупция. Процесът срещу двамата братя, чието състояние се оценява на 18.3 млрд. долара, ще продължи този месец.