В първите дни на 2013 стана ясен един печален рекорд от изминалата 2012 година. В България са се родили най-малко бебета от 1945 г. насам! Общият брой за 2012 е 62 хил., като за сравнение през 2011 е бил 71 хил, а през най-кризисната 1997 - 64 хил. , каза доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека пред БНТ.

Тази тенденция на намаляване на раждаемостта е свързана не само с условията на живот, но и с възможностите за реализация и кариера при жените, но влошаването на икономическите условия дава силно отражение.

Хората се затрудняват в избора да имат деца, от една страна защото нямат усещането за контрол върху живота си, нещата са толкова непредсказуеми, че те не усещат в себе си силата да поемат тази отговорност, а от друга страна не се чувстват подкрепени, когато направят избора да имат деца, коментира Цвета Брестничка, председател на Управителния съвет на асоциация "Родители".

Средният дял от Брутния вътрешен продукт, който се отделя за подкрепа на семейството в ЕС, е 2.1 %, като има страни, в които той достига 4 %. В България този дял е 1.2 %, отбеляза тя.

За да има възпроизводство една нация, всяка жена трябва да роди 2.1 деца, т.е. всеки 10 жени трябва да родят 21 деца. В момента нашият показател е двойно по-нисък, но има европейски държави с много по-висок стандарт, но с не много висок показател, обясни проф. Михаил Константинов.