До края на 2013 г. кметовете трябва да решат по какъв метод да се отопляват жителите на всяка една община. Целта е да няма “ненужна конкуренция” на централното топлоснабдяване.

Това е записано в проекта на план за развитие на топлофикационния сектор, публикуван за обсъждане от икономическото министерство в петък вечерта, съобщи вестник "Труд".

Според документа, “при наличие на повече от една конкурентни енергийни мрежи в населено място резултатът ще е непременно снижаване на ефективността и на двете и увеличаване на оперативните разходи”.

От икономическото министерство посочват като пример за излишна конкуренция едновременното изграждане на газоснабдяване в районите, където вече има централно парно. В момента клиенти на централното топлоснабдяване са около 15% от населението на страната, а на газ - само около 3%.

Парно се предлага предимно в големите градове и услугата в момента е некачествена, според същия доклад. Причините за лошото състояние на топлофикациите са лошото регулиране на сектора от ДКЕВР, занижаването на цените на парното и недоверието на потребителите, пише в документа.

За последните десет години потреблението на парно е намаляло с 28%, а това на електроенергията е скочило с 8 на сто. Причината е ниската цена на тока, пише в доклада. От ведомството съобщават, че най-вероятно това неравновесие няма да се запази.

“След последните промени на цените на електрическата енергия от 1 юли 2012 г., както и предвид прогнозите за последващи повишения, този риск пред топлофикационния сектор би трябвало да отпадне”, обясняват от ведомството.

От юли миналата година електроенергията за бита скочи с 13%, а за бизнеса с почти 17%. Очаква се увеличение и през тази година.

От икономическото министерство прогнозират и по-високи цени за самото парно. Досега те умишлено са били задържани въпреки поскъпването на природния газ, за да може хората да си го плащат.

Решение, според икономическото министерство, е да се вдигнат още цените на парното, но да се разшири кръгът на лицата, които могат да ползват енергийни помощи. В документа обаче не е записано как ще стане това.

Според плана, до 2014 г. задължително трябва да бъде въведено дистанционното отчитане на топломерите, както и да бъде спирано парното на абонати, които не си го плащат.

Три сценария за парното разглежда документът. При първия нищо не се променя и топлофикациите продължават да затъват (в момента се изпълнява именно той).

Вторият е активен - въвеждат се мерки за развитието на сектора, макар да не е ясно с какви пари. Има и трети - интегриран, който комбинира активни мерки за насърчаване и мерки за повишаване на енергийната ефективност и увеличаване на енергията от ВЕИ.