Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да вземе част от “Топлофикация София”, след което да продаде акциите на стратегически инвеститор, който да развие дружеството и да прекрати трупането на загуби.

Това съобщи пред “Труд” изп. директор на холдинга Михаил Андонов. Той допълни, че БЕХ може да получи част от столичното парно срещу отпуснат през 2008 г. заем от 240 млн. лв.

“Вижда се, че в близко бъдеще “Топлофикация” няма да има толкова голям паричен поток, че да ни върне заема. Единственият начин да нулираме вземането е да придобием срещу кредита част от акциите на парното”, обясни Андонов. Той допълни, че в момента юристи и оценители на двете дружества работят по бъдещата сделка.

Целта е БЕХ да подобри финансовия си имидж, без да трупа нови загуби, защото предстои да пусне емисия от облигации и съществуването на подобен дълг би създало проблеми.

“Може да влезем в “Топлофикация” както с миноритарен пакет, така и с дял от над 50%. Всичко зависи от това на каква стойност ще бъдат оценени акциите на столичната топлофикация”, обясни Андонов.

Най-рано прехвърлянето може да стане през април, прогнозират от БЕХ. За да стане сделката, тя трябва да бъде одобрена от принципалите на двете дружества - икономическото министерство и Столичната община.

От “Топлофикация София” коментираха пред “Труд”, че няма направени договорки към момента с БЕХ, разглеждат се няколко варианта за погасяване на дълга с акции.

“Има и втори вариант - като се включим като инвеститор с дела си в проектите за изграждане на когенерации в ТЕЦ “Земляне” и ТЕЦ “Люлин”. Това обаче може да стане, ако проектът се окаже печеливш”, обясни шефът на БЕХ.

В момента столичното парно е най-големият длъжник на обществения газов доставчик “Булгаргаз”, който е част от БЕХ. Дългът е близо 200 млн. лв.

Отделно топлофикацията е длъжник и на самия БЕХ, който покри част от стари задължения към “Булгаргаз” преди години. Тогава парното беше собственост на икономическото министерство. От 2009 г. дружеството бе върнато на Столичната община.