Доставките на дългоочаквания модел Huayra на производителя на спортни автомобили Pagani най-накрая започват и автоманиаците са въодушевени, въпреки че повечето от тях няма да са сред малцината, които ще имат възможността да седнат зад волана на този суперавтомобил, пише Business Insider.

Името „хуайра” идва от езика на инките и означава "бог на ветровете”, а основателят на компанията Хорацио Пагани твърди, че моделът е вдъхновен от ускоряването на самолета по пистата точно преди да излети.

Pagani произвежда едва около 40 автомобила годишно, но вече е получила поръчки за 105 броя от модела Huayra, в това число 18 от САЩ.

Автомобилът струва около 1.2 млн. долара, което е доста висока цена за кола, която не може да бъде използвана на пълния си капацитет, а в САЩ дори въобще. Huayra развива максимална скорост от 370 км/ч, а движението й по пътищата в САЩ все още не е разрешено, според CNBC.

Има доста неща у автомобила обаче, които могат да оправдаят тази цена:

Всеки от 6.0-литровите V-образни, 12-цилиндрови двигатели се изработва ръчно.

720-те конски сили ускоряват колата от 0 до 100 км/ч за 3.3 секунди. Теглото й е около 1 450 кг., което я прави сравнително лека.

Huayra разполага със система, която повдига предницата на колата, така че да не докосва паважа. При скорост от около 50 км/ч предницата се спуска надолу, което подобрява аеродинамиката.

За по-лесно убиване на скоростта от Pagani използват спирачки, подобни на тези, които ползват самолетите при кацане.

Kоефициентът на челно съпротивление на Huayra е 0.31, или по-добър от McLaren P1 (0.34), но не толкова добър, колкото на новото Ferrari F12 Berlinetta (0.299).

Таблото на автомобила наподобява пилотска кабина.

Кожата в купето се произвежда от Dani Group, които я пригаждат към изискванията на клиента.

Всяка алуминиева част от Huayra се прави от солиден блок алуминий. За изработването на името на модела върху задната броня са необходими 24 часа.

Дори ключът е впечатляващ. Той е във формата на Huayra, а производството му струва на Pagani 3 700 долара.