Библията на туристите, Lonely Planet, създаде своята ежегодна класация за топ дестинациите на годината. В нея са включени нови места, но има и един стар познайник от минали години.

Турция

В Турция има още много за откриване и опознаване, освен Истанбул и Анталия. Дача в южното Егейско море предлага много романтика на усамотените си плажове. Западно от Мармарис в Средиземно море се намира полуостровът, дълъг почти 100 километра. Той е магическо място с кристално чиста морска вода и симпатични селца, което до голяма степен все още не е засегнато от масовия туризъм. Не може да пропуснете пазара за земеделски производители в главния град: плодове, зеленчуци, сирене, маслини, бадеми, мед, билки и подправки - всичко от региона и напълно натурално.

Стилният D-Hotel Maris се намира в див природен резерват, а басейнът му предлага фантастична гледка. Двойна стая в хотела струва 200 евро.

Черна Гора

Европейските културни пейзажи в миниатюра – това е Черна гора: плажове, ледникови езера, гори, снежни планини и ливади, на които растат диви орхидеи. Има дори фиорди като в Норвегия. 78-километровият каньон на река Тара е вторият по дълбочина в света (1300 метра). В Черна гора дори беше заснет -филмът за Бонд "Казино Роял".

На най-южния фиорд в Европа пък се намира живописният град Котор, обявен от Юнеско за световно културно наследство.

Пекин

По старите улици на Пекин навсякъде цари мир и спокойствие. Сякаш 20-те милиона жители на града живеят на друга планета. Далеч от тълпите, жени ходят на пазар по пижама, старци играят шах под сянката на дърветата, всички са потопени в един напълно различен свят. По-тих и съзерцателен от останалата част от метрополиса, където лъскавите търговски и развлекателни центрове се пръскат по шевовете през почивните дни. Там, в центъра на града, се намира хотелът "The Opposite House". Изключителният хотел като от бъдещето не е евтин, но е абсолютно неповторим (двойна стая на цена от 150 евро).

Каринтия – Австрийската ривиера

Австрийците също си имат своята ривиера. Северният бряг на езерото Вьортерзее по нищо отстъпва на италианските и френските брегове, напротив. Той предлага елегантни хотели, вили и казина. През август водата в езерото примамва със своите 28 градуса. Между дворци, дворове и аркади, днес откриваме старомодни селскостопански пазари до висококласни дизайнерски бутици, дори и музей на Porsche.

Хотели в Каринтия: Хотел Geyer в Клагенфурт (двойна стая от 102 евро) и хотел Forelle на езерото Вайсензее (двойна стая с малка кухня на цена от 116 евро)