Източна Европа и Южна Америка, големи градове и скрити кътчета: туристическият портал TripAdvisor раздаде наградите Traveller's Choice за най-модерни дестинации в Европа през 2012 г. Ето ги и самите тях:

Десето място: Ливърпул, Англия

Родното място на Бийтълс в северозападната част на Англия тази година е популярна дестинация след пътуващите. Благодарение на все още оживената музикална сцена в града, той е в топ 10 на най-модерните дестинации в Европа.

Девето място: Валенсия, Испания

Испанският милионен град с безбройните си музеи и културни забележителности е много популярен сред туристите. Градът е известен с годишните си празненства, наречени Fallas. Те представляват тържества на кварталите в чест на Свети Йосиф. Различните квартали представят големи фигури от дърво и папие-маше, които се наричат "фалас". Те иронизират събития от обществения и политически живот.

Осмо място: Белфаст, Англия

През 1912 г. построеният в Белфаст кораб "Титаник" тръгва от там на първото си пътуване. Същата година в столицата отваря голям "Титаник център". Той е на мястото на бившата корабостроителница и в центъра на новия квартал "Титаник". Препоръчителна дестинация за всеки, който обича да пътува.

Седмо място: Манчестър, Англия

Английският работнически град е домът и родното място на много известни музикални групи, между които са Oasis, New Order, The Smiths и Take That. Заради нестихващата сцена за жива музика, градът получава прякора Manchester. Особено пре 80-те и 90-те години градът се превръща в център на субкултурите. И все още си струва посещението.

Шесто място: Глазгоу, Шотландия

Британските градове са доста високо в класацията на най-популярни дестинации за тази година. Етикети като "работнически град" определено не играят роля в тази класация.

Пето място: Неапол, Италия

Единият от двата италиански града в класацията. Големи части от градския пейзаж на Неапол са доминирани от исторически сгради и паметници, което е главното нещо, привличащо туристи.

Четвърто място: Санкт Петербург, Русия

Историческият център на града със своите 2 300 дворци, замъци и великолепни сгради е световно културно наследство. Той е втори в световната класация по такива сгради, веднага след Венеция (Италия). Санкт Петербург, според Юнеско, е едно от най-забележителните места в света.

Трето място: Торино, Италия

Дворците и резиденциите на херцозите на Савоя също са обявени за световно културно наследство. В центъра на Торино е Палацо Реале и Кралският дворец на кралете на Сардиния (по-късно седалището на Кралство Италия). Северният италиански град е на една от челните позиции в класацията.

Второ място: Москва, Русия

Кремъл и Червеният площад в центъра на Москва от 1990 г. насам са в списъка на Юнеско. Освен с гари, три международни летища и три вътрешни пристанища, градът е най-основният транспортен възел и най-индустриалният град в Русия. За туристите има най-различни кътчета за откриване - все пак само един европейски град е по-популярен в момента!

Първо място: Киев, Украйна

Благодарение на историческото си значение, градът получава названието "Майка на всички руски градове". Заради многото църкви и манастири, както и значението му за православното християнство, Киев се нарича "Йерусалим на Изтока". Сред пътуващите Киев е най-модерната дестинация.