Докато регулаторните органи и банките в САЩ спорят за това дали новите стандарти ще свият ипотечното кредитиране или пък ще го оскъпят прекалено много, един важен факт за имотния пазар до голяма степен бива пренебрегнат – повече от 20 милиона американци притежават домовете си изцяло. Без ипотека.

Техният брой представлява около една трета от всички собственици на имоти в страната, според нов доклад на имотния сайт Zillow.

Демографските фактори, цените на имотите и географското им разположение изглежда играят важна роля за собствеността на имот без задължения, според проучването на Zillow.

Сред 30-те най-големи имотни пазара в САЩ процентът на хората, които притежават напълно имотите си без ипотека, е най-голям в Питсбърг, Тампа, Ню Йорк, Кливланд и Маями. В Ню Йорк и Маями вероятно голяма заслуга за това имат и чужденците, които плащат изцяло в брой.

Другите градове имат относително ниски цени на имотите, в сравнение с останалата част от страната, което улеснява притежателите на жилища или да купят имотите си направо, или да изплатят ипотеките си по-бързо.

Процентът на хората, които притежават напълно имотите си без ипотека, е бил най-нисък във Вашингтон, Атланта, Лас Вегас, Денвър и Шарлът. Лас Вегас бе сериозно засегнат от срива на имотния пазар и много от имотите там бяха иззети от банките, след което бяха купени от инвеститори с пари в брой.

Демографските фактори като възраст и кредитна история също влияят на това кой има ипотека и кой не. Според Zillow хората във възрастовата група 65-74 години е най-вероятно да имат имот без задължения, следвани от тези във възрастовата група 74-84 г.

От Zillow също така откриват, че 34.5% от американците на възраст 20-24 г., които имат собствено жилище, нямат ипотека. Това може да се дължи на срива на имотния пазар и на по-затегнатите стандарти за кредитиране.

Един от най-големите проблеми на имотния пазар в САЩ е, че близо една трета от всички хора с ипотеки дължат повече пари по тях, отколкото струват имотите им в момента.

Хората, които имат ипотечни заеми в САЩ, са концентрирани в по-голямата си част по крайбрежията, където цените на имотите са по-високи. Във вътрешността на страната и в по-голяма част от южните й райони ипотечният дълг е по-малък.