Facebook все още не ви таксува за поддържането на контакти, споделянето и харесването на снимки. Но скоро изпращането на лично съобщение може да ви струва от 1 до 100 долара, ако сте пратили посланието си на някого, като например главния изпълнителен директор Марк Закърбърг.

"Ние тестваме някои крайни точки на цените, за да филтрираме спама", каза говорител на Facebook.

Миналия месец Facebook въведоха "платени съобщения", функция, при която потребителите плащат 1 долар такса за лично съобщение, изпратено до някого със "строг режим на филтриране на пощенската кутия", вместо неясното "други". Преди промяната, на потребителите беше позволено да изпращат лично съобщение на някого, когото не познават или не са били свързани с приятелство.

От социалната мрежа смятат, че налагането на финансови разходи на подателя може да бъде най-ефективният начин да се предотвратят нежелани съобщения и да се улесни доставката на съобщения, които са подходящи и полезни.

От Facebook съобщиха за ABCNews, че лично съобщение на цена 100 долара е експеримент, който ще важи не само за Закърбърг, но и за потребители със значителен брой абонати. Не забравяйте, че абонатите са хора, които не са ваши приятели, но могат да виждат съдържанието, което споделяте, защото ви следват.

"Ако изберете строг режим на филтриране, ще виждате само съобщения от приятели в пощенската си кутия“, обясниха от компанията.

След като достигна 1 милиард потребители през октомври миналата година, социалната мрежа гигант предприе обновяване на своите настройки за поверителност и промяна на външния вид на Facebook.

Сега компанията "тества крайните точки на цените, за да премахне спама" с новата си такса. Тъй като потребителите са все по-запознати с такса съобщения, те ще забележат, че броят на получените съобщения ще бъде ограничен за максимум една седмица.

Компанията обаче отказа коментар как реагират потребителите на идеята.