Между 4 и 6 луксозни автомобила изчезват безследно всеки ден в столицата. Част от тях пътуват безпроблемно в Арабския свят, превърнати от автокрадците в двойници на реално съществуващи коли. Друга част биват разпродадени на части.

Бумът на кражби на автомобили в София започва от септември миналата година. В края на ноември всеки ден 10 коли губят собственика си.

Специализираните в кражбите на коли групи, които работят в София, са десетина. Всяка от тях - от по трима души. Мъж, който ще наречем условно Иван, има в бандитската си биография кражби на поне 40 коли. Започва, за да види дали може.

„Взехме колата, разкостихме я, продадохме я на части и почна да ми харесва нещо, повече пари взимаш накуп”, разказва той пред bTV.

„Днес, ако не открадне, не може да се прибере да заспи. Чувстват се безнаказани. Наистина са нагли”, коментира пък старши инспектор Пламен Максимов от СДВР.

Намерят ли търсената кола, автоджамбазите оставят паркомястото празно за не повече от минута и 20 секунди.

„Пазенето” от полицията излиза 600-800 лв. „И ти правят направо отцепка. Взимам аз колата, обаждам се на полицая. Той ме чака горе на светофара. Като ме види, че тръгвам с колата, кара пред мен, и кара на сирени все едно бърза за някъде. Аз си карам по него”, обясни автокрадецът Иван.

„ Имало е наистина такива случаи, но при положение, че ползват радиостанции с нашите честоти, мисля, че не е нужно да има патрул да ги ескортира”, уточни обаче Пламен Максимов.

Всяка от групите има наети под наем поне 15 гаража из цяла София. Така, откъдето и да отмъкнат колата, прибирането й в депото става за 3-4 минути.