Средната норма на кражба на автомобили в САЩ е един откраднат на 78 от дадения модел. За Toyota Prius обаче това съотношение е един откраднат автомобил на всеки 606, показва доклад на Националното бюро по застрахователни престъпления (NICB).

От продадените 1.2 млн. броя Prius в САЩ от 2000 г. насам, едва 2 439 са били обявени за откраднати към 30 юни.

Най-крадената кола в САЩ през миналата година е била Honda Accord, модел 1994 г., която редовно присъства в годишните статистики на NICB за най-крадени коли по модел и щат.

Защо обаче една 18-годишна Honda е по-привлекателна за крадците от един нов икономичен Prius?

Франк Скафиди от NICB предлага една проста теория: Автокрадците често се интересуват повече да продадат откраднатите коли за части, отколкото цели, а частите на една стара Honda Accord са по-полезни от тези на Prius.

"Причината за много от кражбите на по-стари коли е незаконният пазар на части", казва Скафиди. Тъй като по пътищата все още няма много коли Prius, "все още няма и чак такава нужда от части за тях."

Джон Абунадер, изпълнителен директор на Международната асоциация за разследване на автомобилни кражби, добавя, че много малко части от Prius могат да се използват в други автомобили.

При модела Camry например, двигателят може да пасне и на друга кола. При Prius обаче двигателят е много различен, защото моделът хибрид, казва Абунадер.

Тъй като продажбите на Prius продължават да нарастват обаче "черният пазар" за части на модела може да мотивира автокрадците да започнат да крадат и тези хибриди.