Брокерът на имоти не може да държи пари, принадлежащи на клиент, освен ако не са покрити от финансова гаранция или адекватна застраховка.

Той трябва да гарантира, че получените от него като депозит пари и лихвата по тях се прилагат в строго съответствие със споразумението за сделката. Ако брокерът получи депозит, той трябва да издаде писмен документ.

Това е предвидено в стандарт за работата на брокерите на имоти БДС EN 15733 „Услуги на брокери на недвижими имоти. Изисквания относно предоставянето на услугите от брокери на недвижими имоти”, съобщиха от Българския институт за стандартизация.

Това е първият европейски консенсус при определяне на изискванията за тези услуги, обясниха още от БИС.

Стандартът препоръчва най-малко 12 месеца работа при пълен работен ден, преди брокерът на недвижими имоти да започне независимо и самостоятелно да поема отговорности.

Стандартът описва как брокерът трябва да информира купувача и продавача за правата и задълженията, както и за всичко, което може да повлияе на сделката (информация за пазарните цени, описание на имота, очаквани разходи, документи за собственост, кадастрална карта или скица на имота и др.)

Брокерът трябва да изисква от продавача да представи доказателства за законното право на собственост и/или за зонирането, кадастралната ситуация, както и за всички негативни ограничения или вписвания.

Всички имоти, с изключение на продавани преди построяването им, трябва да бъдат огледани.