Най-голямата по пазарна капитализация компания в света - Apple съкращава поръчките си на части за своя култов модел телефон iPhone, съобщават от изданието The Wall Street Journal.

И макар че това е нещо, за което предупредиха почти всички специалисти, негативните коментари за по-слаби от очакванията продажби на петата версия на модела изпратиха акциите на компанията силно надолу на извънборсовия пазар.

Последните се търгуват там при нива от малко над 500 долара за брой, на фона на нивата им на затваряне от малко над 520 долара в края на миналата седмица, или с над 4% на отрицателна територия.

“Поръчките на дисплеи за телефони за периода януари-март са се понижили наполовина от предварителните очаквания” според запознати. Щатската компания също така е намалила поръчките за компоненти различни от екрани“, допълват от изданието.

Слухове за намаляване на поръчките от компанията циркулират от около месец насам. Въпреки това обаче, интересен е фактът, че анализаторите завишават прогнозите си за продажбите на телефони iPhonе на компанията.