Струва ни се, че знаем всичко за Стив Джобс, след като през последните години от живота си той подробно разказваше на своя биограф кое го е подбудило да създаде Apple, да изработи нови принципи за работа на персоналните компютри, плеъри, телефони и таблети. Чували сме много, но далеч не всичко. Нека чуем още няколко истории:

„Ще свикнат”

Марк Андрисън е един от първите, заети с разработката на интренет браузъри. Той разказва за една вечеря за четирима, в която двата с Джобс и съпругите им участват.

Случката се развива няколко месеца преди пускането на iPhone през 2006 г.: „Седяхме под открито небе в ресторанта на Калифорния авеню, в Пало Алто, наслаждавайки се на една типична за Силициевата долина вечер и чакайки да ни донесат поръчката”, разказва Андрисън. „Стив извади от джоба на дънките си прототипа на iPhone и каза: „Чакайте да ви покажа нещо”.

Показа ми особеностите и възможностите на новото устройство. След като ние достатъчно охкаме и ахкахме, аз, като поклонник на BlackBerry, му казах: „Слушай, Стив, а ти не мислиш ли, че ще е проблем това, че няма клавиатура? Ще могат ли хората да набират текст и печатат направо на екрана?”. Той се замисли, погледна ме със своя проницателен погледи каза: „Ще свикнат”.

От 2007 г. досега Apple е продала над 250 млн. iPhone.

Следи от подметки в магазина

През 2004 г. , малко след като е обявил, че е прекарал операция за отстраняване на злокачествен тумор на черния дроб, Джобс се появява за първи път пред журналисти. Поводът е откриване на минимагазин с площ 750 кв. м на марката в Пало Алто.

„Магазинът беше по-малък от типичните за Apple по това време и дизайнът му се състоеше в съвършено бял таван с осветление под него, стени от неръждаема стомана с вентилационни отвори отстрани, които повтаряха PowerMac G5, и блестящ бял под”, припомня си един от присъствалите журналисти.

Джобс стоял зад огромната завеса и отказвал да излезе и да поздрави присъстващите. Защо ли? Проблемът бил, че магазинът, който изглеждал разкошно на снимка, нямал общо с нея в реалността. От ръцете на продавачите по стените били останали следи, а подът бил покрит с черни отпечатъци от обувките на служителите, приготвящи магазина за откриване.

В крайна сметка Джобс се появил на сцената, а една от журналистките го попитала дали дизайнерите, разработили идеята, някога са мили под. Той внимателно я погледнал и не отговорил.

Няколко месеца по-късно служител на Apple разказал на журналиста, че Джобс накарал дизайнерите да дойдат в магазина и цяла нощ да стоят на колене, докато изчистят белия под.

Apple никога повече не използва този дизайн .

Приятел в беда

През 80-те години Хайди Ройзен оглавява компания, създаваща програмното обезпечение за Мас. Тя разказва: „На 1 март 1989 г. Стив ми се обади, за да обсъдим някои неща, и тъй като това беше Стив, аз вдигнах, макар че предната вечер ми съобщиха, че баща ми е починал внезапно по време на командировка в Париж. Когато му казах какво се е случило, той отговори: „Тогава защо работиш? Трябва да си у дома. Идвам при теб”.

Той наистина идва и двамата прекарват цяла нощ в разговори. „Винаги ще помня колко забележително постъпи той в тези тежки за мен минути”, казва Ройзен.

Може да се лъже!

„Стив много, много го биваше в разговорите насаме”, спомня си изпълнителен директор на компанията, работил с Джобс при едно от връщанията му в Apple през 90-те.”По това време той се държеше вежливо и мило, защото имаше нужда от мен. Apple беше пълна развалина и му трябваха хора. И с него можеше да се работи. С успеха на iPod и iPhone, той ставаше все по-груб”, с горчивина си спомня бившият служител: „Често започна да говори едно и да прави друго. (…) Лъжата започна да му се струва нещо съвсем нормално”.

За успеха трябва да се работи

Молън Бушнел, основател на Atari, който взема Джобс на работа през 1974 г., разказва, че най-много от всичко помни интензивността на труда на Джобс: „Стив беше първият човек, който видях да спи, подпрян на свития си юмрук зад бюрото, след като цяла нощ е работил. М„мзина смятат, че успехът зависи от късмета и от това да се окажеш на правилното място в правилното време. Но аз мисля, че ако си готов да работиш повече от останалите, можеш сам да създадеш собствения си успех”

Да скрием поршетата!

IT- специалистът Ранди Адамс първоначално отказва предложението на Джобс за работа в NeXT- компанията, която Джобс създава, след като е уволнен от Apple, през 1985 г. Адамс току-що бил продал собствената си компания за софтуер и с част от парите си купил Porsche 911. Същата кола имаше и Джобс.

За да не одраскат колите им, двамата с Джобс паркирали малко по-настрани от другите, оставяйки помежду си три паркоместа. Веднъж Стив влязъл в стаята и казал: „Ранди, веднага трябва да махнеш колата си”. Попитах защо, разказва Адамс. Той отговори: „Идва Рос Перо и иска да вложи пари в нашата компания. А ное не искаме да мисли, че имаме много пари”.

Двамата преместили колите в задния двор на офиса. Перо влага в NeXT 20 млн. долара.

Той не очароваше, той обезоръжаваше

През 1989 г. NeXT се борят да привлекат купувачи и провеждат среща с представители от IBM, за да обсъдят лицензирането на софтуер NeXTStep, което щяло да направи възможно използването му от компютри IBM OS / 2, припомня си един от тогавашните ръководители на NeXT, пожелал анонимност. За компанията на Джобс сделката е крайно необходима.

Представители на двете компании се събират в конферентната зала на офиса на NeXT в Пало Алто и всички чакат пристигането на Джобс, който закъснява.

В крайна сметка, той се появи, обърна се към най-висшия от представителите на IBM, и каза: "Вашият потребителски интерфейс е лайно". Представителите на двете компании ахнаха. "Той беше добър преговарящ. Напълно обезоръжаваше хората, като ги засипваше с бомби”, припомня си служителят.

Сделката в крайна сметка е сключена „Той беше ужасен. Но в крайна сметка винаги се получаваше това, което той искаше”, довършва разказа си бившия ръководител.