Какви са вашите цели? Какво искате да постигнете? Кои са ценностите, които определят вашите избори? Какво наистина е важно за вас? Каква връзка бихте искали да имате?

Кога за последно си зададохте някой от тези въпроси?

Задаването на въпроси е един от начините, чрез които опознаваме себе си и света. А поставянето на понякога дори и "невъзможни" цели е начин да еволюираме и преодолеем довчерашните си ограничения и невъзможности.

Какво е коучинг?

Коучингът е метод и средство, което ни помага в процеса на осъзнаване и постигане на своите желания и цели. Чрез работата с коуч успяваме да разберем къде точно се намираме в настоящия момент, къде бихме искали да отидем утре и как да го направим.

Може да сравним коучинга с превозно средство, чрез което се придвижваме в посоката, в която искаме, за да развиваме себе си и живота си. Това е инструмент, който можем да използваме, за да се превърнем в по-осъзнати и отговорни личности (според дефиницията на Джон Уитмор), който да използваме, когато сме на кръстопът или ясно сме разбрали, че се нуждаем от промяна.

Какво НЕ е коучингът?

За да направим още една крачка в посока яснота, ще разгледам какво коучингът НЕ Е. Той е различен от даването на съвети, от консултирането и психотерапията.

Целта на коуча е да стимулира клиента сам да открие решения, отговори и възможности. Истинският професионалист избягва да съветва или да дава готови отговори, тъй като всеки от нас носи най-верните за себе си отговори.

Коучингът е различен и от консултирането. Коучът не застава в позицията на експерт, който знае повече от своя клиент по даден въпрос, посочвайки му най-добрите стъпки и решения. Коуч и клиент са в равна позиция на откривателство и експериментиране.

Ако чрез психотерапията търсим отговори на въпроса защо, анализирайки миналото, чрез коучинг процеса търсим отговорите на какво и как. Тук фокусът е насочен към настоящето и възможностите на бъдещето.

Как работи?

Професионалният коуч работи чрез интензивно задаване на подходящите въпроси, слушане на отговорите, наблюдаване и опознаване на клиента, даване на конструктивна обратна връзка.

Коучът създава сигурна среда на доверие и приемане, където клиентът да се чувства сигурен, чут и подкрепен по пътя, по който е поел.

С какво ни помага коучингът?

Помага ни да чуем себе си, да определим своите цели и стъпките, чрез които да постигнем целите. Опознаваме себе си, своите силните страни и пречките пред нас.

Развиваме своя личностен потенциал, за да се реализираме по най-добрият начин, като осъзнаем онова, което зависи от нас и работим с тези възможности. Ставаме по-отговорни към себе си.

В кои сфери на живота си можем да използваме коучинг?

Коучингът може да се използва за всяка сфера от нашия живот - когато искаме да променим или подобрим нещо.

Може да потърсим подкрепата на коуч, когато: искаме да подобрим финансовото си състояния, търсим яснота изправени пред житейски кръстопът, търсим подобрение на връзките с любимите хора и бизнес партньори, търсим подобрение на физическото си състояние, искаме да се свържем със себе си и да разберем какво наистина ни е необходимо, за да живеем пълноценен и щастлив живот.

А на вас какво ви е необходимо, за да живеете наистина пълноценно?

Вижте и блога на автора на материала Христина Митовска: mitovskalifecoach.blogspot.com