От лятото на 2011 г. застрахователният гигант American International Group (AIG) се бори в съда с Bank of America, обвинявайки я, че й е продала ценни книжа, обезпечени с нередовни ипотеки, от които впоследствие е претърпяла загуби за милиарди долари.

Сега AIG иска да получи възможност да съди и други банки, които са й продали обезпечени с ипотеки ценни книжа, чиято цена е паднала по време на финансовата криза. От застрахователя засега не споменават имената на другите банки, но възможни обекти на съдебно дело са Deutsche Bank, Goldman Sachs и JPMorgan Chase.

За да има право да заведе още дела обаче, AIG първо трябва да спечели съдебна битка с компания, контролирана от Нюйоркското подразделение на Федералния резерв, която, според застрахователя, блокира усилията й да преследва съдебно банките, които са й нанесли финансови загуби.

В процеса по спасяването на AIG щатското правителство създава компания на име Maiden Lane II, която изкупува обезценените ценни книжа, обезпечени с ипотеки за 20.8 млрд. долара. Номиналната стойност на тези книжа първоначално е била 39.3 млрд. долара.

Maiden Lane II е единственият ответник по делото, заведено от AIG. Застрахователят твърди, че когато Maiden Lane II е изкупила ценните книжа, тя е нанесла на различни подразделения на AIG 18 млрд. долара загуба, която представлява разликата между номиналната стойност и на ценните книжа и цената им към края на 2008 г.

От AIG винят за загубите си до голяма степен ценните книжа, купени от Bank of America. През август застрахователят заведе дело за 10 млрд. долара срещу банката.

От Bank of America се защитават, като твърдят, че AIG няма основания да завежда дело, тъй като е предоставила правата си за това на Maiden Lane II.

Миналия месец двама високопоставени служители на ФЕД заявиха, че като част от продажбата на активите си на Maiden Lane II от AIG са се съгласили впоследствие да не преследват съдебно нито една от банките.

Това накара AIG да заведе дело, твърдейки, че когато е продала токсичните си активи на Maiden Lane II, е прехвърлила част от съдебните си права, но не и тези, които й позволяват да заведе дела за измама срещу банките, които са пакетирали ценните книжа и са ги продавали като инвестиционни продукти.