Не е в интерес на AIG, на акционерите й или на американското общество компанията да съди САЩ относно условията, при които правителството й е отпуснало спасителните средства, заяви главният изпълнителен директор на застрахователя Робърт Бенмошe пред CNBC.

Бившият главен изпълнителен директор на AIG Ханк Грийнбърг, който заведе дело срещу САЩ, може да продължи със съдебния процес от името на акционерите, допълни Бенмошe.

"Не е приемливо от социална гледна точка AIG да е приела тези средства и след това да съди правителството, защото то е спечелило прекалено много пари от тази сделка," каза Бенмошe. "Сделката може да е лоша, но сделката си е сделка."

През миналото лято съдът помоли AIG да реши дали иска да се присъедини към Ханк Грийнбърг в заведеното от него съдебно дело, в което той твърди, че спасяването на компанията е било несправедливо за акционерите и че нюйоркското подразделение на Федералния резерв е наложило прекалено високи лихви. Грийнбърг иска да му бъдат изплатени милиарди долари обезщетение.

Притежаваната от Грийнбърг Starr International е имала 12-процентен дял в застрахователя по време на отпускането на спасителните средства.

Бенмоше заяви, че в момента AIG гледа напред. "Моето мнение е, че трябваше да платим на САЩ. Държавата спечели от сделката. Ние благодарим на държавата и трябва да продължим напред," каза той.