Великобритания може да очаква 250 000 имигранти от Румъния и България през следващите пет години, предупреждава доклад. Смята се, че около 50 000 имигранти годишно ще пристигат във Великобритания след отпадането на ограниченията за работници от двете страни през януари 2014 година.

Новите правила за свободно придвижване може да предизвикат и наплив от роми от други райони на Европа, предупреждава докладът на Migration Watch - организация, занимаваща се с въпросите на миграцията, пише вестник Daily Express.

Докладът бе представен броени дни, след като премиерът Дейвид Камерън и министърът по въпросите на регионалното развитие Ерик Пикълс отказаха да оповестят прогнозите на правителството за имиграцията от двете страни от бившия източен блок, които имат общо население от около 29 милиона души, отбелязва Daily Express, цитиран от агенция Фокус.

В документа се посочва, че през следващите пет години може да се очакват между 30 000 и 70 000 имигранти от България и Румъния годишно. Този брой може да е много по-голям, ако във Великобритания пристигнат роми или румънци, които в момента са в Испания и Италия.

Министри от кабинета вече признаха, че напливът може да доведе до проблеми с жилищното настаняване. Напливът от чуждестранни работници ще бъде по-малък в сравнение с преди девет години, тъй като не само Великобритания, но и други страни от ЕС ще отменят ограниченията за достъп до своя пазар на труда. Но Великобритания остава една от най-привлекателните дестинации за имигрантите.