Ланс Армстронг призна, че е вземал допинг, когато е спечелил седемте си титли от Тур дьо Франс в 90-минутно интервю с Опра Уинфри.

По думите му е започнал да взема забранени субстанции в средата на 90-те, вземал е ЕПО, правел е кръвни преливания и е вземал тестостерон до 2005 година.

„Гледам на ситуацията като на една голяма лъжа която аз повторих няколко пъти,“ каза Армстронг. По думите му, навремето той не е гледал на себе си като на измамник и не е мислел, че върши нещо лошо.

Той обаче отрече показанията на съотборника си Тайлър Хамилтън, че е дал положителна проба през 2001 година и че „е бил покрит“. Той категорично отрече някога да е давал положителна проба. Армстронг заяви и че никога не е давал подкуп на никое официално лице или правителство, за да прикрие положителна проба.

Колоездачът призна и че е искал да скрие истината на всяка цена и е бил много арогантен в миналото. Припомняме, че той наричаше лъжци и остро нападаше всички, които твърдяха, че взема допинг.

Като цяло Армстронг призна за допинга, но отказа да говори в подробности за конкретни събития или хора. Той каза, че от 2005 година насам не взема забранени субстанции. Отрече да е вземал и по време на завръщането си през 2009 и 2010 година. Той каза, че в отбора му е имало и хора, които не са вземали вещества. Спортистите не са били задължавани от никой да вземат допинг. Той отрича и обвиненията да е карал други в отбора да вземат допинг.

Самият Армстронг отчита, че най-голямата му грешка е, че се е опивал да прикрие историята.

Той изтъкна, че през 90-те, когато е започнал, се е решил на това, защото „по друг начин не можеше да се печели“.

Ето частта от интервюто, в която Армстронг направи признанието: