Хелена Реворедо, вдовица на основателя на охранителната компания Prosegur Cia de Seguridad SA, чиито 4 200 бронирани инкасо автомобили генерират приходи от над 400 млн. долара на година, стана една от най-богатите испанки, след като разрастването на дейността на компанията в Латинска Америка е привлякло инвеститори, пише Bloomberg.

Акциите на базираната в Мадрид компания са поскъпнали с 32% през последните 12 месеца. Реворедо притежава половината от компанията чрез холдинга Gubel SL, а личното й състояние се оценява най-малко на 2.1 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Реворедо никога не е била включвана в международна класация на богати хора.

Реворедо трупа богатството си на фона на продължилата година рецесия в Испания, която повиши нивото на безработицата до 25%. Икономиката на страната се очаква да се свие 1.5% през 2013 г., според проучване на Bloomberg сред икономисти.

Продажбите на Prosegur са нараснали с 9.7% до 2.8 млрд. евро през 2011 г. Повече от половината от тях идват от от Латинска Америка.

Най-богатата испанска е Розалия Мера, която е съосновател на Inditex SA, заедно с бившия си съпруг Амансио Ортега, който пък е третият най-богат човек в света.

Личното й състояние се оценява на 5.5 млрд. долара според класацията на Bloomberg. По-голяма част от богатството на Мера идва от 5-процентния й дял в Inditex.

Хелена Реворедо е родена в Аржентина. Тя се омъжва за Херберто Гут, който основава Prosegur в Испания през 1976 г. Охранителната компания, която предлага редица услуги, в това число охрана на транспорт на пари и лични охранители, набира популярност след падането на режима на Франко през 1975 г.

През 1987 г. Prosegur става първата испанска охранителна компания, която организира първично публично предлагане на акции. Реворедо наследява дела на Гут в компанията десетилетие по-късно, след като той загива в автомобилна катастрофа. Тя става председател на компанията през 2004 г. Нейният син Кристиян Гут пък става главен изпълнителен директор четири години по-късно.

Реворедо също така е член на борда на директорите на шестата най-голяма банка Banco Popular и притежава 0.3-процентен дял във финансовата институция. Цената на акциите на банката падна със 70% през 2012 г., което означава, че делът й вече струва 23 млн. долара. Реворедо също така е получила около 240 млн. долара дивидент от Prosegur от 1997 г. насам.