Холандският финансов министър Йерун Диселблум беше избран почти единодушно за нов лидер на Еврогрупата. Против гласува единствено испанският финансов министър.

Дисеблум заменя на поста премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Агенциите коментират, че кандидатурата му е получила одобрението на Германия заради поддържаните идеи за строга бюджетна дисциплина, но и на Франция заради лявоцентристката партийна принадлежност на министъра.

Пред холандеца стоят множество предизвикателства, като кризата в Еврозоната и непопулярните мерки, предприети досега срещу нея. Друг огромен проблем е високата безработица.

След избирането си Диселблум обеща да работи за икономически растеж и бъдеща интеграция, съобщи bTV.

Холандският финансов министър бе единственият кандидат за председател на Еврогрупата - пост с мандат две години и половина. Въпреки това колегите му от еврозоната поискаха от него да изложи в общи линии своите планове преди гласуването.

"Доверието започна да се завръща в еврозоната", заяви Дейселблум пред журналисти, след като бе избран. В същото време той предупреди, че е необходима още много работа, за да бъде генериран икономически растеж и да бъде повишена заетостта.