Бъдещите висшисти ще трябва да връщат студентските кредити, гарантирани от държавата, ако преминат от редовна в задочна форма на обучение.

Финансирането им ще се спира, ако имат друг необслужван от 3 месеца кредит. Това реши на първо четене образователната комисия в парламента.

За да бъдат одобрени за студентски кредит, желаещите трябва да са редовни студенти под 35 години в момента на кандидатстването и да нямат вече придобита същата образователна степен.

И сега, според студентите, интересът към студентското кредитиране, гарантирано от държавата, е минимален. До момента са отпуснати близо 10 500 кредита на стойност 48 млн. лв.

Необслужените студентски кредити в момента са около 30 хил. лв. Тъй като програмата започна преди 2 години, повечето заеми все още не са в погасителен период, посочва bTV.

Ако промените се приемат, студентите, които стават задочници по време на следването, ще трябва да връщат получените пари. Люси Пенева от Техническия университет е кандидатствала. Смята, че студентите масово ще се налага да прекъсват, за да работят и изплащат дълга си.

„Представете си, за целия курс на обучение той трябва да изтегли 5 хил. лв. кредит. Втората година вече му идва нанагорно, родителите му не могат да го издържат, обикновено така се случва, и трябва да започне работа. Този кредит му виси на главата и при преминаването в задочна форма, нали се сещате какво става”, казва Пенева, която е в Студентски съвет на ТУ-София.

Председателят на комисията по образование също не е съгласен с промените. „Едва ли не той губи качеството си на студент. Което няма нито правна, нито житейска логика”, казва Огнян Стоичков, председател на ПК по образование.

Промените са предложени от Министерския съвет след анализ и целят усъвършенстване на кредитирането.