Румънци се оказаха замесени в един от най-големите съвременни обири на картини. През октомври седем скъпи платна изчезнаха от холандски музей. Сега разследването се пренася към северната ни съседка.

Да изчезнеш за 120 секунди. При това с ценен товар от картини за милиони. Това се случи на 16 октомври в галерия Кунстал в Ротердам. Оттам бяха откраднати седем картини, сред които шедьоври на Пикасо, Матис, Моне и Гоген.

В музея имали напълно автоматична, модерна алармена система, без жива охрана. Полицията дошла за пет минути. Но от крадците нямало и следа. Доскоро, след като Интерпол откри румънска връзка в кражбата. Същото съобщиха и разследващите от Букурещ.

"На този етап можем да потвърдим, че трима румънски граждани са участвали в кражбата. В момента в страната ни има екип от холандски полицаи и прокурор, които работят в тясно сътрудничество с нашите сили", съобщи директорът на Румънската национална полиция Петре Тоба.

По всяка вероятност разкритите румънци са само част от престъпна схема, затова и изнесената информация е ограничена, съобщиха от Интерпол, цитирани от БНТ.

"Засега разследването продължава. Някои от замесените в престъплението вероятно гледат... Затова ще кажа само: ние вярваме, че ще открием картините в сътрудничество с холандската и румънската полиция, както и с помощта на звената на Интерпол в други държави", заяви генералният секретар на Интерпол Роналд Нобъл.

По случая има и други заподозрени, чиито имена засега не се съобщават.