Светът не разбира напълно как работят финансовите пазари, заяви на световния икономически форум в Давос финансистът Джордж Сорос, цитиран от BBC. По неговите думи установените правила са се сринали.

Той също така предупреди, че "Германия не е в крачка с останалия свят" що се отнася до справянето с кризата с еврото. Съществува риск от формирането на кредитен балон, което може да се превърне в голям нерешен въпрос.

"Трябва да е възможно изтеглянето на допълнителните кредити, инжектирани от държавата, когато икономиката започне да върви, но засега това не се прави. Поради което има опасения това да предизвика неконтролируема инфлация", каза още Сорос и подчерта, че това се отнася особено за Германия.

Отговорност на правителствата е да наливат ликвидни средства в икономиката, с което пазарите са били стабилизирани, но приоритетът сега трябва да бъде връщането на икономиката към растеж, съобщи БГНЕС.

"Първата фаза от маневрата беше изпълнена добре, но втората още не е стартирана", е оценката на Сорос. Според него в момента икономиката се намира в положение"тръгни-спри", което е много по-добре от възможността да не се движим въобще.