Еврото е тук, за да остане и ще поскъпва, смята Джордж Сорос, един от най-видните критици на предложените от Германия мерки за бюджетни съкращения в еврозоната.

Според инвеститоря, прочул се с това, че изкара 1 млрд. долара от къси залози срещу британския паунд през 1992 г., мерките на централните банки по света за обезценка на националните им валути ще се изразят в поскъпване на единната.

Повишението на европейските пари ще стане, въпреки че причините за появата на европейската дългова криза все още не са неутрализирани.

Германия винаги ще прави „минимума“, за да предпазва валутата, коментира Сорос вчера по време на форума на световните лидери в Давос, цитиран от Bloomberg. Той прогнизира, че следващите две години ще са „проблемни“ за еврозоната.

Лихвите по дълговите книжа на страни като Испания и Гърция се понижиха значително от обявеното неограничено изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ през септември миналата година.

За пореден път инвеститорът затвърди позицията си, че мерките на бюджетни съкращения не са правилният път за еврозоната на този етап и настояването на Германия за ограничаване на фискалните и монетарните политики означава поскъпване на еврото, на фона на експанзивните политики на останалите централни банки по света.

„Валутите бяха изненадващо стабилни през последните няколко години“, смята Сорос. „Сега най-вероятно ще станем свидетели на повече волатилност“, допълва още той, цитиран от финансовото издание.

През тази седмица председателят на немската централна банка критикува действията на министър-председателя на Япония за обезценка на японската валута. Подобни действия рискуват „политизиране“ на разменната стойност на йената.

Според Сорос, експанзионистичната политика на Япония по отношение на йената ще бъде ограничена до нивата, които САЩ ще се склонни да толерират. Поскъпването на долара спрямо йената ще има силно негативни последствия за щатската валута.

Отново според инвеститора, моментът е за поскъпване на еврото и поевтиняването на йената, като не може да се каже точно до кога и докъде ще продължи този процес.

„Ако бюджетните проблеми в САЩ бъдат решени и щатската икономика продължи с възхода си, най-вероятно лихвите ще започнат да се повишават“, коментира Сорос.

Според него, в Китай е налице балон при недвижимите имоти, подхранван от кредитирането и „квази-банковата“ система в страната. Пазарът на имоти в Китай отново е във възход и това създава предпоставки за потенциален балон.