Електронните цигари причиняват повече вреда от тютюнопушенето заради химикал, който може да раздразни силно дихателната система, разказва "Дейли Мейл".

Оказва се, че модерните електронни цигари съдържат загряващ елемент, който превръща течност с никотин в пълнителя в пара, която се вдишва, информира БТА.

Това предизвиква усещане подобно на тютюнопушене, но без канцерогенните химикали от цигарения катран.

Загряването на химикала пропиленгликол от пълнителя обаче може да раздразни силно дихателната система, предупреди д-р Елизабет Пот от Федералния център по здравно обучение в Кьолн, която е изследвала електронните цигари.

Този химикал е 90% от съдържанието на пълнителя. През 2009 г. американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата анализира пълнители на електронни цигари и установи в тях следи от карценогена нитрозамин и други потенциално вредни съставки.

Производителите обаче изтъкнаха, че тютюневите изделия съдържат много повече нитрозамин.

Смята се, че тази година потребителите на електронни цигари във Великобритания ще станат над милион. Един от популярните производители на този вид тютюнови заместители продава над 100 бройки дневно.

Много от марките, които се предлагат във Великобритания, се внасят без инспекция. Устройствата не съдържат тютюн и не се регулират по същия начин като тютюневите изделия.

Електронните цигари не спадат и в категория медицински устройства, тъй като не се регулират като останалите заместващи никотина продукти.

Професор Джон Брайтън е на мнение, че трябва да има по-сериозно регулиране на електронните цигари, което ще гарантира стандарт и по-добро качество.