Южнокорейците са шампиони по пластични операции, показва ново изследване. Хората в азиатската страна са се подложили на най-много интервенции на глава от населението, като един на всеки 77 души е лягал под ножа.

Следват Гърция, Италия, САЩ, Колумбия, Тайван, Япония и Бразилия. Данните на Международното сдружение на естетичните пластични хирурзи (ISAPS) показват, че през 2011 г. 15 милиона души в цял свят са се обърнали към пластичната хирургия, за да подобрят външния си вид.

Макар популярността на пластичната хирургия в Южна Корея да е изненада за мнозина, в действителност индустрията в страната процъфтява. Миналата година 20 на сто от жените на възраст между 19 и 49 години в столицата Сеул признали, че са лягали под ножа.

Една от най-популярните хирургични процедури е операцията за двоен клепач, при която се намалява излишната кожа в горната част на клепача, за да изглеждат очите по-големи и да приличат повече на западния тип очи, съобщи БГНЕС.

Смята се, че възходът на музикалната индустрия в страната е в основата на бума на пластичните операции и много пациентки пристигали в клиниките със снимки на знаменитости и с молба към хирурзите да им изваят американски носове или очи.

Изследването сред 20 000 пластични хирурзи показало също така регионални вариации на популярността на различните видове процедури. Бразилия, известна с плажната си култура, е страната с най-много операции са намаляване на гърдите при мъжете и за поставяне на импланти на задните части.

Операциите на носа са най-популярни в Азия, като Китай, Япония и Южна Корея се нареждат в топ пет на страните с най-голяма популярност на ринопластиката.

Най-много импланти на гърдите си поставят жените в САЩ, следвани от тези в Бразилия, Мексико, Италия и Китай. Липопластиката - процедура, при която се използва ултразвукова енергия за втечняване на мазнините под повърхността на кожата преди изсмукването им, е най-популярната пластична операция в света.

Извършени са 1 268 287 подобни процедури, което съставлява една пета от всички пластични интервенции. Следват операциите за уголемяване на бюста с 1 295 251 и операциите за повдигане на клепачите със 703 610.