Социалната мрежа Twitter обяви, че около 250 000 профила на нейни потребители са били обект на хакерска атака, подобна на организираните срещу американски медии и компании.

Kиберпиратите са успели да се сдобият с имената, имейл адресите и паролите, както и с други данни на ползватели на мрежата, посочи директорът по сигурността на Twitter Боб Лорд. Той подчерта, че атаката не е била аматьорска работа и че не става дума за изолиран инцидент, съобщи BTV.

"Кибернападателите бяха много добре подготвени и ловки и използваха най-модерни техники и ние мислим, че други компании и институции са били атакувани по същия начин", каза Лорд. Той поясни, че неговите експерти по сигурността попаднали на атака на хакери, в момента, когато тя се извършвала и успели да я прекъснат за сравнително кратък период от време.

Компанията е блокирала и паролите на акаунтите, за които се смята, че са пострадали и е помолила техните създатели да си измислят друга парола.

В последно време обект на хакерски атаки бяха вестниците "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл". Изданията посочиха като главен виновник китайското правителство.

Сега представителят на Twitter предупреди да не се използва софтуера Джава, защото бил уязвим на хакерски атаки. Подобно предупреждение отправи преди време и американското министерство по националната сигурност.