Старозагорска фирма изнася продукция за световни гиганти в автомобилостроенето. Заводът на "Стандард профил" в Града на липите произвежда гумени уплътнения за колите на Mercedes, Fiat, Opel, Volkswagen и други, похвали се директорът на предприятието Петър Ангелов, цитиран от в. Труд.

Той обясни, че в скоро време предстои заводът да започне работа по два проекта за каучукови уплътнения за новия модел Volkswagen Golf - комби и за новия автомобил Smart на Mercedes Daimler. Фирмата е директен доставчик на производителите и бележи непрекъснато увеличение на поръчките.

В старозагорската фирма работят около 1150 души, които ги прави най-големия работодател в града. В плановете на ръководството обаче е производството да се увеличи двойно. В близко бъдеще трябва да бъди вдигнат втори огледален завод на сегашния, в който да бъдат наети още толкова работници.

В Стара Загора се правят уплътнения за високо проходимият автомобил – Volkswagen Amarok, който се произвежда в Германия. Изнасят се каучукуви профили и за моделът Fiat 500 L", който пък се прави в съседна Сърбия в бившите заводи на Zastava.

Третият проект е за чисто нова разработка на Opel - малка компактна кола Opel Adam, която трябва да замести известният модел Corsa.

Оригинален подход при подбора на кадрите демонстрират в предприятието. "Трудно е да се намерят хора, които да ръководят екипи", споделя Петър Ангелов. Затова подбират кадрите на базата на тестове, които са разработили изследвайки 50 от най-добрите си ръководители. Средната работна заплата в предприятието е 600 лв. Хората получават още безплатна храна и транспорт.

Предприятието готви и новаторско въведение по отношение на заплащането. "Предвижда се въвеждането на делегирани бюджети за всяка линия. Така екипът сам ще определя ритъмът си на работа, а заплатат им ще зависи от резултатите", обоснова се Петър Ангелов.

Заводът в Стара Загора е собственост на голям концерн, който наскоро е бил купен от турски собственици. Освен в България "Стандард профил" притежава заводи в Турция, ЮАР, Китай, Испания и Мароко.