От идването си на власт през 1999 година президентът Уго Чавес разпространи социалистическата си революция във Венецуела, национализирайки над 1000 компании, пише в своя статия Нейтън Крукс от агенция Блумбърг, цитиран от БТА.

На притежателите на венецуелски държавни облигации, които му останаха верни, той предложи два пъти по-висока доходност от средната за нововъзникващите пазарни икономики. Възвръщаемостта от 681%, които се равняват на 14.7 % годишно, направи богати редица инвеститори - от OppenheimerFunds до Goldman Sachs Asset Management - които заложиха на готовността на Чавес да точи от петролното богатството на страната, за да плаща на нейните кредитори в условия на колеблив икономически растеж и намаляващи валутни резерви.

Въпреки че политиката му прогони доста инвеститори и запази лихвите по венецуелските държавни облигации на средно равнище от над 12% по време на управлението, или с 4% повече от тези на развиващите се страни, той никога не е пропускал да плати своите задължения.

"Това наистина е много доходна и с висока възвръщаемост инвестиция във вашия портфейл", коментира Сара Зървос, мениджър за пазара на държавни облигации на нововъзникващите пазарни икономики в нюйоркския OppenheimerFunds, който отговаря за активи на обща стойност 176 милиарда долара и инвестира във венецуелски ценни книжа от повече от едно десетилетие.

"Чавес не направи много добри неща за страната си, но обслужва облигациите. Нашите интереси са задоволени." Сега, когато 58-годишният венецуелски президент се бори с рака, необичайно високата доходност по държавните облигации може да е към своя край. Въпреки че лихвите по тях скочиха до петгодишен максимум, откакто Чавес обяви на 8 декември, че има нужда от нова операция, вероятността те да останат на равнището от последното десетилетие е малка. Очаква се те да се понижат и да доближат нивото на страните от региона, твърди Ръсел Далън, главен борсов посредник в Caracas Capital Markets.

Пропусната церемония по полагане на клетва

Влошаващото се здраве на Чавес доведе до увеличаване на доходността на венецуелските държавни облигации с 41% през последната година заради спекулациите, че новият режим ще се откаже от политиката, довела до намаляване на добива на петрол в страната с най-големите залежи в света. Венецуелският президент пропусна церемонията по полагането на клетва за трети пореден мандат на 10 януари, тъй като се възстановява след операция от неуточнен вид рак. Министърът на информацията Ернесто Вийегас каза на 27 януари, че здравето на държавния глава му позволява да взима решения за икономическата политика.

Бивш парашутист десантчик и съюзник на някогашния кубински президент социалист Фидел Кастро, Чавес национализира ферми и енергийни компании, наложи таван на цените на стоки като пастата за зъби и тоалетната хартия и подкрепяше компаниите, в които работниците участваха във взимането на решенията. Той девалвира националната валута, боливара, четири пъти, откакто въведе валутен контрол през 2003 г. и затвори над 50 обменни бюра през 2010 г. като заплаши да хвърля в затвора хората, които търгуват на черния пазар.

Поскъпване на петрола

Политиката на Чавес доведе до недостиг на всичко - от електричеството до захарта и говеждото месо, подхрани третата най-висока инфлация в света и наду лихвите по венецуелските държавни облигации. Това възнагради инвеститорите, желаещи да купят дългове с отстъпка. Докато Чавес изплащаше задълженията си, суровият петрол поскъпна до 97 долара за барел от 12 долара за барел през 1998 година. Венецуелските власти ще спечелят около 81 милиарда долара от износ на суровината през тази година - почти 10 пъти повече от общата сума на задълженията, които трябва да обслужат правителството и държавната петролна компания Petroleos de Venezuela, според американската Citigroup.

Венецуелският държавен дълг, който възлиза на 22% от брутния вътрешен продукт (БВП), е по-малък от средното равнище от 36% за страните с аналогичен кредитен рейтинг, отчита Standard & Poor's.

По-крехка

"Въпреки че положението се влошава, Венецуела ще продължи да плаща задълженията си", прогнозира Сам Финкълстийн, мениджър за държавните облигации на нововъзникващите пазарни икономики в Goldman Sachs Asset Management в Ню Йорк. "Ситуацията ще трябва да стане много по-тежка, по-крехка, за да бъде вероятно (изпадането в) неплатежоспособност." Въпреки че нарича дълга инструмента, използван от американската "империя", за да експлоатира Венецуела, Чавес изпълняваше своите задължения дори след тримесечната обща стачка през 2003 година, която блокира почти напълно петролната промишленост и доведе до свиване на националната икономика със 7,6%. Той плати лихвите по обвързани с цените на петрола облигации през 2005 година, след като четиримесечно забавяне накара S&P да понижи временно рейтинга на Венецуела до селективен дефолт.

Вдигане на шум

Венецуелският президент си връща дълговете, тъй като тяхното неплащане ще доведе до конфискуване от кредиторите на част от петролните доставки, които осигуряват половината приходи на държавата, според Симон Ночера, бивш икономист от Международния валутен фонд. "Чавес вдига шум, но той никога няма да излезе и да каже: "Ще преструктурираме нашите дългове", заяви Ночера. "(Венецуелският президент) знае, че ако направи това, няма да може да продава единствения продукт, който му позволява да оцелее. Няма причина за притеснение."

Суапови сделки за осигуряване срещу кредитен риск

Инвеститорите трябваше да изтърпят резки колебания на цената на венецуелските държавни облигации, преди да приберат своите печалби. Тяхната доходност спрямо американските достигна най-ниското си равнище от 1,63% (163 базисни пункта) през май 2006 година, преди да се покачи до 1,887% през декември 2008 година. Въпреки че средната доходност на венецуелските облигации се понижи до най-ниското си равнище от януари 2008 година, нейното сегашно ниво от 9,04% все още е два пъти по-високо от средното за нововъзникващите пазарни икономики от 4,49%, според данни на JPMorgan Chase & Co.

Замбийски нива

Кредитният рейтинг на Венецуела при S&P B+ е с четири степени под инвестиционното равнище и е еднакъв с оценките на Замбия и Шри Ланка. Кредитният рейтинг на Бразилия, който преди 14 години бе същият като на нейната южноамериканска съседка, бе повишен с пет степени до BBB. Допълнителната доходност, която инвеститорите искат за венецуелските държавни облигации спрямо американските, ще намалее до около 500 базисни пункта, ако опозицията спечели президентските избори след ерата Чавес. Това ще ги постави в една категория с украинските, отбеляза Сам Финкълстийн.

Значителни резерви

"Инвеститорите очакват смяна на режима", каза Финкълстийн. "Новото правителство ще е по-прагматично и по-малко идеалистично и притежателите на облигации може да извлекат полза." За разлика от Венецуела, други латиноамерикански държави, сред които Бразилия, Панама и Перу, възнаградиха купувачите на дълговите им книжа с печалби, подхранени от икономическия растеж, намаляващата инфлация и нарастващите резерви от чуждестранна валута.

Възвръщаемостта на бразилските държавни облигации за последните 14 години бе 662%. Поскъпването на бразилския дълг изсмука по-голямата част от печалбата. Така венецуелските облигации останаха по-привлекателен вариант, обяснява г-жа Зървос от OppenheimerFunds. За Бразилия не мислим, че има много изгледи за печалба, отбелязва тя и допълва: "Чавес прахоса куп пари, но все още има значителни резерви и възможност да плаща."