От началото на годината са регистрирани 501 тежки пътнотранспортни произшествия, загинали са 41 души, 616 са тежко ранени. Това казаАлекси Кесяков, секретар на Държавно обществената комисия по безопасност на движението.

От началото на февруари са регистрирани 62 тежки катастрофи, шестима души са убити, а 77 са ранени. На фона на общото през последните години намаление на катастрофите и жертвите при тях, трябва да подчертаем, че тези катастрофи можеше и да не се случат, посочи Кесяков пред Фокус.

Сред станалите произшествия се открояват катастрофа в област София – град, на автомагистрала „Тракия” рано сутринта още по тъмно товарен автомобил застига и се блъска в автобус, при което загива един човек, има и пострадали пътници. Това поставя въпроса как се шофира през нощта, когато видимостта е намалена, поставя въпроса за бързането и как се отнасяме към превозването на пътниците, каза Алекси Кесяков.

Регистрирани са и катастрофи на заледени участъци. През този сезон от годината водачите трябва да очакват появата на заледени участъци, за да може да реагират адекватно. През зимния период трябва да се шофира по-бавно, за да има време за реакция.

Бързите комфортни автомобили заблуждават хората зад волана по отношение на сигурността. Изборът на поведението зад волана трябва да бъде съобразено с възможните последствия при загуба на управление, посочи още Алекси Кесяков.

Всяка година в резултат на пътнотранспортни произшествия загиват много млади хора. През 2012 година в резултат на произшествия са загинали 98 младежи и девойки от 18 до 24 годишна възраст и 1408 са били тежко наранени. Това са ужасяващи цифри, те са неприемливи и трябва да се търсят възможности за ограничаване на нещастията с млади хора по пътищата, категоричен бе Кесяков.