В 15 града недоволни от високите сметки за ток и парно граждани излязоха в неделя на протести. Призивите им бяха да се спрат своеволията в държавната политика в областта на енергетиката.

В 17 часа днес се очаква пловдивчани да се съберат пред централата на ЕВН. Гражданите са недоволни от високите си сметки за ток, като искат премахване на монопола на енергоразпределителните дружества в страната. Преди ден в центъра на Пловдив протестираха над 2000 души, които преминаха на шествие от Централна поща до сградата на ЕВН. Част от тях подпалиха сметките си и хвърляха жълти стотинки в знак на недоволство срещу енергийната политика на държавата.

В Благоевград ще се проведе четвърти пореден протест срещу високите сметки за ток. Протестът е насрочен за 18.00 часа пред сградата на общината, съобщава Дарик. В областния център стартира и подписка за провеждането на Национален референдум за премахване на ЕРП-тата от България. В неделя в областния град на бунт срещу високите сметки за ток излязоха над 3000 души. Протестиращите апелираха към всички клиенти на ЧЕЗ да не плащат сметките си за ток.

„Причина за високите сметки за ток за декември е станало съвпадането на няколко обстоятелства - отчетният период е много по-дълъг от нормалното, броят на почивните дни е бил повече отколкото година по-рано, поскъпналият ток с близо 14 на сто от юли, ефектът от което през по-топлите месеци не е бил така осезаем“, коментира тази сутрин пред bTV икономическият министър Делян Доврев.

След вчерашната си среща с представители на електроразпределителните дружества той каза, че ЕРП-тата са поели ангажимент веднага, след като времето позволи, да направят инвестиции в няколкото махали в страната, в които подаваният ток не е на нивото, на което трябва да бъде, и това е довело до „надуване“ на сметките в тези райони.