В Турция започват да стандартизират храните според исляма
Турският институт по стандартизация е започнал да издава сертификат за допустимост на продуктите съобразно изискванията на исляма (т.нар. халал), съобщава "Хюриет дейли нюз". Става въпрос за услуги, предлагани от ресторанти, магазини, хотели, кафенета, пекарни, вериги за бързо хранене и пр.
Оценката се базира на критерии, определени от Института за стандарти и метрология на ислямските държави, съобщи БТА. За издаването на сертификат институтът детайлно инспектира не само предлаганата храна, но и характеристиките на даденото заведение, правилата за заетост, хигиенните условия.
Очаква се сертификатът и възможността за създаване на специални отделения за съобразено с повелите на исляма хранене в ресторантите и хотелите в Турция да насърчат туризма.
Според проучване от 17 януари Турция е на трето място в света като благоразположена към мюсюлманите туристическа дестинация.
Всяка година броят на арабските туристи в страната се увеличава, като миналата година 1.3 млн. посетители от арабски държави са били в Истанбул, което бележи скок от 54%.