Най-вероятно и днес интересна ще е търговията при обичайните заподозрени - Химимпорт, Централна кооперативна банка, Зърнени Храни България, които само до преди 1.5-2 месеца бяха сред най-недолюбваните на Българска фондова борса.

Това прогнозира за Profit.bg Петър Пешев, брокер в "Бул Тренд Брокеридж".

Очакванията са ми, че тези позиции ще продължат да поскъпват заради чисто технически фактори, като свръхпродадеността им през последните години.

Съдейки от цялостното поведение на борсовия пазар и повсеместното поскъпване по редица позиции, може да се твърди, че е налице възходящ средносрочен тренд, който за момента по-скоро се дължи на догонване на международните развити и развиващи се пазари, които силно поскъпнаха през последните години.

Вижте още: SOFIX затвори на 18-месечен максимум

От друга страна, фактори за по-устойчиво рали са понижаваща се реална доходност при депозитите, политиките на големите централни банки да вливат ликвидност, която търси по-висока доходност и лесно прелива отвъд националните граници, благодарение на глобализирания свят и финансова и електронна инфраструктура.

Последната ми теза е подкрепена и от факта, че за последните три месеца, за които са налице данни за платежния баланс на страната, са видими не малки по обем портфейлни инвестиции в акции (до 10% от дяловия капитал на едно дружество) - от порядъка на няколко десетки милиона евро, на фона на отлив на капитал през последните месеци и години.

* Изложеното мнение не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.