Акциите на Химимпорт са основна тема за дискусии на пазара, тъй като до голяма степен холдингът и свързаните с него дружества са в основата на ръста на пазара и се очаква да предопределят посоката на индексите.

Това, което всички се чудим, е от тук накъде? Ще се доверим на техническия анализ или по-скоро на графичния, като ще се опитаме да отговорим какво можем да очакваме при повторение на историческото представяне при акциите на дружеството.

От достигнатото дъно на SOFIX през 2009 година, когато дъното на дружеството бе при 1.20 лева, откриваме два периода с горе-долу сходна продължителност (от около осем-девет месеца) и ръст при акциите на холдинга, представени със зелена линия на графиката по-долу:

При екстраполирането на този тренд и приемане на началото на декември за началото на възходящия тренд, то поскъпването на акциите на холдинга би следвало да продължи до края на август.

При прилагане на повишението от предходните два периода (на обикновена графика), то ценовият таргет на този ръст би следвало да е ниво от 2.40 лева за брой.

Интересен е фактът, че посоченото ниво от 2.40-2.45 лева е точно 61.8-процентната корекция на спада от върха при нива от 3.6 лева в края на март 2011 година до историческото дъно при позицията при нива малко над 0.6 лева през октомври миналата година.

Както се вижда от графиката, и през двата предходни периода на поскъпване на акциите е имало период на корекция в рамките на около 20%, преди достигането на най-високите стойности.

Продължителността и на двете корекции също е била горе-долу еднаква по времева продължителност, т. е. около 2 месеца.

Казано по друг начин при повторение на историята и при началото на по-сериозна корекция при холдинга би следвало спадът да не надхвърли 20% и да се развие за около два месеца (за да се запази графичната прилика и да можем да очакваме по-нататъшно поскъпване над постигнатия преди това връх).

Ако приемем, че моментният връх при холдинга е формиран (при ниво от 1.70 лева за брой), то за да се запази гореописаният сценарий от техническа гледна точка, би следвало дори и при началото на една по-силна корекция да не виждаме нива под 1.30-1.20 в следващите два месеца.

Понижение под последните нива, биха развалили посочения възходящ сценарий и могат да са последвани от по-нататъшни разпродажби (което разглеждаме като по-малко вероятния сценарий).

Близо до 1.20 лева е и 50-дневната SMA, понижаването под която би се приело за промяна на краткосрочно възходящия тренд.

На практика нивото от 1.20 е ключово за запазване на дългосрочно възходящия тренд при дружеството. Освен че това ниво бе дъното през 2009 година и не бе преодоляно тогава, то бе и нивото, спряло силното понижение при акциите от края на 2011 година, задържайки го близо половин година.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции