Оптимизмът определено е завладял БФБ. Ръстовете съпътстваха по-голямата част от сесиите през изминалия месец. Това заяви в коментара си на предстоящата борсова сесия за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

Последната седмица беше изпълнена с корпоративни новини, свързани с обявяването на годишните неконсолидирани отчети. Изненади при тях по-скоро нямаше, като се изключи неочакваният, а и недотам ясен, спад в печалбата на Химимпорт АД.

Въпреки по-скоро очакваните слаби резултати за 2012 г., редица компании заявяват повишени очаквания за 2013 г., което е и нормално предвид предвижданията за сериозното отслабване на бушуващата вече четвърта година дългова криза в Европа.

Въпреки това настоящият фундамент по-скоро не оправдава импулсивният ръст от последния месец и не е изключено да станем свидетели на лека корекция в идните дни.

Друг основен момент, който като че ли липсва в текущия ръст, е вероятното отсъствие на институционални и големи инвеститори. Видът и обемите на търговията не дават сигнали за присъствието на такива, а това би могло да се счита за още един фактор, който доказва импулсивността на този ръст.

Показателни за бъдещата посока на цените на родната фондова борса ще бъдат следващите няколко дни и седмици, през които евентуален пробив и задържане на SOFIX над психологическата граница от 400 пункта биха могли да засилят инвеститорския интерес от страна на по-големи участници.

Въпреки всичко, рисковете и несигурността остават и те не трябва да бъдат пренебрегвани от инвеститорите. На първо място е икономическата несигурност – текущите цени се базират на завишени очаквания, които, въпреки статистически по-голямата вероятност да се изпълнят през 2013 г., остават сериозно изложени на вътрешни и външни политически рискове.

На второ място, остават рисковете от компаниите от БФБ и по-точно риска от липсата на контрол от страна на миноритарните инвеститори.

Показателен пример за този риск бе Лавена АД, където след неуспешното търгово предложение, мажоритарят подготвя бъдещо увеличение на капитала, което би могло да маргинализира още повече малките собственици в компанията.

Според мен, сериозен и устойчив растеж на БФБ ще можем да наблюдаваме само след минимизирането на втория тип рискове и събития от подобен род.

И четирите индекса на БФБ отбелязаха сериозен ръст през януари, като измененията са както следва: SOFIX (15.67%), BG40 (4.51%), BGREIT (5.51%) и BGTR30 (17.40)

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.