Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съвместно с представители на Българския институт по метрология, Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и ЧЕЗ ще започнат проверки по жалби на граждани срещу високите цени на тока. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Министър Делян Добрев ще присъства в 11.00 часа на една от на проверките на столичния бул. „Петър Дертлиев“. След като бъде взет от адреса, електромерът на потребителя ще бъде представен за измерване.

Министър Добрев обясни, че може да има индивидуални случаи, в които електромерите не са засичани правилно. „Освен разследване на причините за високите сметки за електроенергия, ще проверим редица сигнали, подадени от клиенти”, каза Добрев. Той обясни, че от днес започват проверки на няколко десетки електромери в столицата, а от утре в цялата страна.

„Изцяло трябва да се промени моделът за ценообразуване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), защото в момента той е изключително некоректен“. Това каза министърът пред Тв7. „Сега се разглеждат като база направените разходи, без да прави сравнение за това дали тези разходи са реално извършените разходи по пазарни цени или просто една предоставена фактура“, посочи Добрев.

По думите му – това положение се отнася най-вече за инвестициите, тъй като те се предлагат и приемат от страна на държавния регулатор на базата на тази фактура.