Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще настоява електроразпределителителните дружества да определят конкретен период за отчитане на изразходваната енергия и той трябва да е в рамките на 30 дни. Това заяви пред журналисти Андон Роков, временно изпълняващ функцията на председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДЕКВР), преди днешното заседание на комисията, предаде „Фокус”.

В рамките на един месец ДКЕВР ще започне обсъждане за цялостната промяна на общите условия за дейността на ЕРП–та в страната, каза още Раков.

Сред исканите от нас промени ще бъде и това да се определят много кратки срокове за писмени отговори на всяка една жалба на потребителите. Електроразпределителните дружества трябва да си върнат доверието на потребителите, категоричен е той.

Той определи протестите на хиляди хора в цялата страна срещу високите декемврийски сметки за електроенергия като оправдани. Не е възможна обаче национализация в страна, която е членка на Европейски съюз, коментира исканията на протестиращите Роков.

От днес започват масови проверки на електромерите, които ще извършват специалисти от Института по метрология.

Мярката ще бъде взета на фона на масовите жалби от високите декемврийски сметки и протестите, които се провеждат в редица градове на страната.