Протестите срещу високите сметки за ток продължават. Недоволни се уговарят в социалните мрежи да блокират край Дупница пътя за Гърция в 12 часа на обяд в неделя.

Час по-рано пък се събират недоволните в Пазарджик. Те ще настояват за национализация на ЕРП-тата, премахване на посредниците, като НЕК да поеме тяхната функция, разсекретяване на договорите в енергетиката и търсене на отговорност на виновните.

Масово въвеждане на умни електромери разпореди на ЕРП икономическият министър Делян Добрев. Това е и една от мерките, чрез която ще бъдат преборени високите сметки за ток, пише вестник "Стандарт".

Тези уреди са много по-надеждни от използваните в момента, те комуникират чрез модем директно със системата и й подават данни. Т.е. няма нужда от инкасатор, който да ги отчита, обясни Добрев. Така потреблението ще се засича на 30-о число и няма да се получават сметки за по-дълъг период, допълни министърът.

Модерните електромери са част от т.нар. умни мрежи, които се изграждат навсякъде по света. С монтирането им се намаляват и загубите на електроенергия по мрежата, които също надуват сметките ни. В момента у нас тези загуби са средно 15%, които се признават от ДКЕВР и се включват в цената на тока.

С монтирането на умни електромери загубите може да паднат на 8%, което ще се отрази и на цената на тока, стана ясно още от думите на Добрев. Чрез масовото им въвеждане реално ще се премине и към либерализация на пазара на ток за бита.

В момента на хартия той е свободен и хората могат да избират за свой доставчик не само от трите ЕРП, но и от 100 търговци. Тези търговци обаче трябва да назначат инкасатори, да организират работата им, да отворят каси и т.н.

Чрез умните електромери тези звена отпадат, пречките пред навлизането на нови фирми на пазара се премахват и хората реално ще могат да си избират друг доставчик на ток, обясни още Добрев. Той заяви още, че ДКЕВР ще трябва да вкара въвеждането на умните електромери в инвестиционните програми на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про".

Цената на обикновените електронни електромери, с които се подменят старите механични уреди от няколко години насам, е 30 лв. Умните пък струват 30 евро, а освен това се произвеждат и от български фирми. Монтирането им няма да става едновременно навсякъде, а поетапно.

Ще се започне с райони, където хората се отопляват предимно на ток. Точно оттам идват и повечето оплаквания от високи сметки, обясни още Добрев.

"Парите за монтажа на умните електромери обаче няма да се плащат от потребителите, защото ще бъдат заложени като конкретна част от инвестициите на ЕРП. Но при това положение регулаторът ще одобрява конкретни инвестиции в конкретни неща, а не както сега да се позволява една сума, от която да се харчат пари за не толкова наложителни дейности или пък луксове", категоричен бе министърът.

Според експерти парите за инвестиции се признават за разход на ЕРП, който пък се калкулира в цената на тока.

Умните електромери ще решат и проблемите със сметките на вилните зони. "Хората се ядосват, че никой не им отчита електромерите през лятото, когато са там. През декември обаче някой инкасатор се качил, засякъл данните и абонатът получава сметка от 35 лв. при положение, че не е стъпвал на вилата", обясни енергийният министър.

С въвеждането на умните електромери тези хора ще могат да си купуват ваучери. Когато отидат на вилата, ще въведат на клавиатурата на електромера кода от ваучера и ще знаят, че имат да харчат ток за 100 лв. например, каза Добрев.

Когато от тях останат 5 лв., електромерът ще сигнализира. Токът от ваучери е на същата цена, а не както предплатените услуги на GSM операторите, обясни още министърът.