Съветът на икономическите и финансови министри от Евросъюза потвърди оценката на Европейската комисия, че България е сред страните, изправени пред риск от макроикономически дисбаланси.

Процедурата е част от въведения миналата година механизъм за ранно предупреждение. Финансовият министър Симеон Дянко обаче оспори методиката за оценка на Еврокомисията и заяви, че няма повод за притеснение.

"Анализът на Европейската комисия е основан на недобра разработена и донякъде грешна методика", твърди финансовият министър. Той смята за несериозен първия посочен риск за България - твърде бърз ръст на заплатите спрямо производителността на труда.

"Първият коментар толкова ми е смешен, че дори не го коментирам с тях и че всъщност, нашите заплати се увеличават твърде бързо. Това няма как да го приема като сериозен коментар. Конвергенцията точно това означава - увеличаване на доходите", каза Дянков.

Другата тревога на еврокомисията за съотношението на привлечения у нас частен капитал спрямо брутния вътрешен продукт не отчита, че сме от страните, които трябва да растат икономически по бързо от средното за ЕС, твърди финансовият министър, цитиран от БНР.

"За такива държави във всеки учебник по макроикономика в първите две глави веднага се появява тезата, че за да растат по-бързо, трябва да привличат и повече капитали. Като привличаш повече капитал, отношението към брутния вътрешен продукт би трябвало да е по висок поне в първите 20 години", заяви Дянков.

Механизмът за ранно предупреждение не включва шестте страни, за които вече се прилагат програми за финансова помощ. България е в група от 14 държави с макроикономически дисбаланси и тази група е по добрата, смята Симеон Дянков.

"Ние сме в група заедно с Холандия, с Великобритания, в добра група сме. Аз съм радостен, че сме в тази група", каза финансовият министър.

През март във всяка от страните, попаднали в обсега на механизма за ранно предупреждение, ще бъдат изпратени експерти от Еврокомисията - след сверяване на място на данните и методиките предстои нова оценка на макроикономическите рискове пред страната ни.