На БФБ-София продължава позитивизмът от началото на годината. Изглежда започналата положителна инерция засега се запазва и вероятно, с някои корекции, ще видим още добри сесии, коментира за Profit.bg Развигор Христов, инвестиционен консултант на ПОД Бъдеще.

Нека да припомним, че вчера индексът на сините чипове SOFIX приключи сесията с шесто поредно повишение от 2.6% до близо 412 пункта.

В основата на повишенията бяха книжата на Булгартабак, добавили 7.52% до 100 лв. за брой, както и акциите на Централна кооперативна банка и Химимпорт.

С ръста от вчера повишението на представителния индекс възлиза на цели 19.3%, което го прави вторият най-повишаващ се индекс в света, като отстъпва минимално на виетнамския, отбелязал повишение с 19.4%.

За сравнение, третият най-нарастващ индекс в света е на Дубай, повишил се с 16.4%, следват Аржентина и Гърция с повишения от 14.9 и 12.6%.

Относително добре се представя родният SOFIX, сравнен с останалите най-повишаващи се индекси за последните три и шест месеца.

За три месеца ръстът му възлиза на 25.7%, на фона на повишението на аржентинския индекс с 37% и с 32% за гръцкия, които са лидери в класацията.

За последните шест месеца назад пък SOFIX е отбелязал повишение от 31.2%, или наполовина на повишението на гръцкия пазар от 65.3%, но е на трето място по ръст, изпреварван само от аржентинския основен индекс с повишение от 36.1%.