Румъния е произвела миналата година над 6000 т конско месо, което е изнесено в други европейски държави - в това число и в нашата страна. Това обявиха днес представители на румънската агенция за безопасност на храните.

Съобщението беше направено в разгара на скандала с конско месо, етикетирано като по-скъпото говеждо в предварително приготвени замразени храни.

Румънските власти поясняват, че 97% от месото, което излиза от 35-те лицензирани кланици в страната, е изнесено в България, Франция, Холандия, Италия, Полша, Германия, Белгия и Гърция. Сложната мрежа на търговията прави все по-трудно установяването на произхода на храните.

Франция твърди, че румънски кланици, холандски и кипърски търговци са част от мрежа за доставки, в която в крайна сметка конското месо било представено като говеждо, съобщи ТВ7.

Скандалът се разгоря миналата седмица във Великобритания, когато производител на замразени храни установи, че в продуктите му има конско вместо говеждо месо. По-късно стана ясно, че в общо 16 страни може да има такива случаи.