Продажбите на мобилни телефони в световен мащаб са се понижили през изминалата година за пръв път от 2009 г. насам, според данни на консултантската компания Gartner.

„Трудните икономически условия, повишаващите се потребителски очаквания и изключително интензивната конкуренция са довели до отслабване на пазара на мобилни телефони“, според анализатори от компанията.

В същото време продажбите на смартфони, доминирани от тези на Samsung и Apple, са продължили да се повишават, като се очаква да са над половината от общите продажби на мобилни телефони за пръв път през тази година.

Като цяло световните продажби на мобилни телефони са се понижили с 1.7% до 1.75 млрд. броя през изминалата година.

От Samsung са продали 385 милиона мобилни телефона, което прави компанията най-големият в света продавач на мобилни устройства. От тях 53.5% са били смартфони.

Щатската компания Apple е продала 130 милиона смартфона през 2012 г.

През четвъртото тримесечие на миналата година Apple и Samsung са допринесли за 52% от продажбите на смартфони, в сравнение с 46% през третото тримесечие.

Китайската компания Huawei е достигнала трето място в света по продажби на смартфони за пръв път през четвъртото тримесечие на миналата година. Компанията е продала 27.2 милиона смартфона, което е с 74% повече.