Компаниите от сектора на високите технологии в Силиконовата долина в Калифорния започват да се обединяват с организациите за защита на правата на имигрантите, за да лобират активно пред Вашингтон за облекчаване на режимите за предоставяне на визи на специалистите по математика и други точни науки. Това пише днес вестник „Ню Йорк Таймс”.

Изданието коментира, че дебатът около правата на имигрантите в настоящия момент във Вашингтон позволява на големите компании да използват момента, за да се опитат да повлияят на политическия процес.

„Ню Йорк Таймс” посочва, че само за последните дни президентът на САЩ се е срещнал с различни неправителствени обединения, които представляват интересите на крупни компании като Dell, Intel и Motorola.

Очаква се днес в рамките на деня Стив Кейс, един от основателите на интернет-гиганта AOL, да свидетелства на първото изслушване в Сената на САЩ, посветено на имиграционните закони, припомня bTV.

Тласъкът идва в момент, в който републиканците и демократите в Сената постигнаха дълго договаряно споразумение върху основните принципи за „разбираемо” преразглеждане на имиграционните закони в САЩ.

Аргументът на индустрията за повече визи за високи квалификации изглежда е убедил президента, коментира „Ню Йорк Таймс”, като цитира думите на Барак Обама по време на речта му за „състоянието на съюза”.

„Истинска реформа означава коригиране на правно-имиграционната система, с ограничаване на сроковете за изчакване, намаляване на бюрокрацията и привличането на висококвалифицирани предприемачи и инженери, които да помогнат за създаването на икономически ръст и работни места”, заяви снощи президентът на САЩ.

Ветерани-лобисти заявяват пред „Ню Йорк Таймс”, че са оптимистично настроени за реално преразглеждане на имиграционното законодателство в САЩ в близко бъдеще.